Додик: Комшић изнео лични, а не став БиХ у вези с Хандкеом

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICМилорад Додик
Милорад Додик  - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо председнику Краљевске шведске академије наука Матсу Малму, у којем га је обавестио да је писмо које је председавајућег Председништва Жељка Комшића, у којем протестује због избора лауреата Нобелове награде за књижевност Петера Хандкеа, његов лични став, а не БиХ.

„Из медија смо сазнали да Вам се писмом обратио председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић. Желим да Вас обавестим да је садржај у писму господина Комшића његов лични став, а никако став БиХ, па Вас молимо да то писмо третирате као незадовољство појединца у БиХ“, истакао је Додик у писму упућеном Малму, пренела је РТРС.

Он је истакао да Република Српска цени да је одлука да ову престижну награду добије Петер Хандке донета уз пуну свест о вредности и значају његовог књижевног опуса, без кога би данашњи свет сигурно био сиромашнији, саопштено је из кабинета српског члана Председништва БиХ.

„Доделом ове награде и Нобелов комитет се на најбољи начин одужио том изузетном писцу и његовом делу. Кампања која се води против Петера Хандкеа од тренутка када се сазнало за награду, покушај је политизације културе и ревизије истине“, навео је Додик у писму.

Он је нагласио да је Нобелова награда за књижевност завршила у правим рукама и да је овом наградом Хандкеу враћено поверење у вредновање светских достигнућа у различитим областима, па и у књижевности.

Комшић је поново данас упутио писмо Малму у име, како је навео, грађана БиХ и у лично име, износећи низ критика на рачун Краљевске шведске академије наука, позивајући их да пре додељивања награде Хандкеу преиспитају своју одлуку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала