Лавров: Потребан дијалог између Дамаска и Курда

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је потребан дијалог између Дамаска и Курда о ситуацији у региону.
„Потребан је дијалог између Курда и Дамаска. Ми смо спремни да такав дијалог подстичемо на сваки могући начин. Обе стране су показале  интересовање за помоћ Русије у том процесу“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за штампу после разговора са потпредседницом владе и министром спољних послова Бугарске Екатерином Захаријевом.

Лавров је истакао да је Русија спремна да помаже и у дијалогу између Турске и Сирије, који би се ослањао на Адански договор из 1998. године. Такође, уколико стране овог споразума буду сматрале да су потребне неке измене договора, Русија ће то подржати, додао је министар.

Ситуација у Сирији

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је 9. октобра објавио да почиње операција „Извор мира“ у Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ. Турска авијација је истог дана бомбардовала град Рас ел Ајн и низ других сиријских градова на граници двеју земаља. Касније је објављен почетак копненог дела операције. 

Као главни циљеви турске операције, које Анкара планира од пролетос, наведени су чишћење сиријске границе са Турском од Снага самоодбране сиријских Курда, стварања тамо зоне безбедности и размештања сиријских избеглица које се налазе у Турској. Анкара је раније изјавила да се у земљи налази 4 милиона избеглица и да их она не може бесконачно држати.

У четвртак, 17. октобра, Сједињене Америчке Државе и Турска објавиле су да су се сложиле да зауставе војну операцију Турске на 120 сати и повуку курдске снаге са 30-километарске тампон-зоне на турско-сиријској граници, коју Анкара намерава да контролише самостално. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је у петак да ће Анкара наставити операцију у Сирији ако Сједињене Америчке Државе не испуне обећања о повлачењу курдских снага ван зоне безбедности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала