Објављена карта о распореду снага у Сирији

© Фото : Министарство одбране РусијеМапа реализације споразума Руске Федерације са Турском у Сирији
Мапа реализације споразума Руске Федерације са Турском у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство одбране Русије објавило је карту спровођења споразума са Турском о Сирији.

Према легенди на карти, на граници Сирије и Турске биће размештено 15 пунктова сиријске пограничне службе.

У уторак су председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, после шесточасовних преговора потписали меморандум о разумевању у десет тачака.

Они су поново потврдили своју посвећеност јединству и територијалном интегритету Сирије и обезбеђивању националне безбедности Турске и изразили подршку Аданском споразуму.

© Фото : ShashkovRO / Министарство одбране РусијеМапа реализације споразума Руске Федерације са Турском у Сирији
Објављена карта о распореду снага у Сирији - Sputnik Србија
Мапа реализације споразума Руске Федерације са Турском у Сирији

У меморандуму се, између осталог, говори да се од 12 часова 23. октобра 2019. године на сиријску страну сиријско-турске границе изван зоне турске операције „Извор мира“ уводе јединице руске војне полиције и сиријске пограничне службе.

Они ће помагати при повлачењу курдских јединица и њиховог наоружања на 30 километара од сиријско-турске границе, што би требало да буде завршено у року од 150 часова. Од тог тренутка почеће заједничко руско-турско патролирање у дубини од 10 километара од границе према западу и истоку од области у којој се изводи операција „Извор мира“, осим града Камишлија.

Турска војна операција у Сирији

Турска од 9. октобра води операцију „Извор мира“ у Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ. Амерички председник Доналд Трамп је 7. октобра саопштио да су америчке трупе почеле да се повлаче са североистока Сирије.

Курди и Дамаск су закључили споразум о заједничком супротстављању Турској, а сиријска војска је пребачена до северне границе и заузела је неколико градова које су раније контролисали Курди, укључујући Раку.

Вашингтон и Анкара су након тога, 17. октобра, објавили да су се договорили да зауставе војну операцију Турске на 120 часова и повуку курдске снаге на 30 километара у унутрашњост Сирије, како би се створила тампон-зона коју Анкара намерава да контролише самостално. Рок за прекид ватре окончан је у уторак 22. октобра у 22 часа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала