Џефри Најс продавао поверљиве информације Албанцима?

© AFP 2023 / KOEN SUYKЏефри Најс
Џефри Најс - Sputnik Србија
Пратите нас
Специјално тужилаштво истражује рад Канцеларије за помоћ оптуженим Албанцима. Сумњиво давање новца бившем хашком тужиоцу Џефрију Најсу за заступање сведока.

Канцеларија за правну помоћ оптуженим и осумњиченим терористима ОВК у Приштини под истрагом је Специјалног тужилаштва за злочине ОВК због адвоката Џефрија Најса, пишу „Вечерње новости“.

Сумња се у неке закулисне радње, али и исплате заступницима осумњичених, пре свега Најсу, који је адвокат Самија Љуштакуа, бившег команданта Дреничке и зоне Паштрик.

Врло је могуће да улога канцеларије није само правна и финансијска подршка у законским оквирима, већ да је попримила манипулацијске облике са документацијом и потенцијалним сведоцима, пишу „Новости“.

Због тога је њен шеф Дритон Љајци мета истраге. Како је за приштинске медије рекао Љајцијев адвокат Артан Черкини, специјално тужилаштво поред сумњи у улогу канцеларије, сумња и на нерегуларности у неким њеним исплатама у циљу заштите потенцијално оптужених особа. Черкини је рекао да је Љајци у јануару био учесник саслушања Љуштакуа, али да је само био преводилац између Љуштакуа и Најса. Љуштаку се тад иначе бранио ћутањем, па је саслушање трајало свега три сата.

Ричард Гренел - Sputnik Србија
Ко је уопште овластио Америку да шаље преговарача за Косово?

Како пишу приштински медији, према тамошњем закону о правној заштити и финансијској подршци оптуженим особама у Специјалном суду, Канцеларија на чијем је челу Љајци нема право да у фази истраге или испитивања изврши било какве исплате. Окривљени имају право на помоћ ради покривања трошкова одбране тек након подизања оптужнице, а Љуштаку још није оптужен.

Љајци је, иначе, још у јануару рекао да је добио захтев Џефрија Најса за плаћање његових услуга. Медији у Приштини су тад писали да се из документације види да је Најс тражио 2.200 евра по дану плус исплату путних трошкова.

Најс је очигледно видео да су му косовски Албанци добар извор прихода, па се врло брзо после напуштања Хашког трибунала 2006. године, где је био тужилац у предмету против Слободана Милошевића, ангажовао у њиховим случајевима. Имао је значајан допринос у одбрани Рамуша Харадинаја пред Хашким трибуналом, а пре неколико година се помињало да им је сервирао поверљиве инсајдерске информације из суда и тужилаштва.

Он је прикупљао и сређивао и сву документацију која би могла да користи косовским Албанцима оптуженим за злочине над Србима. Међутим, упућени кажу да је његова највећа акција уништавање доказа о „жутој кући“ и трговини органима отетих Срба, који су чувани у Хагу. Касније је у једном писму влади у Приштини и сам признао да је у склопу свог ангажмана критиковао извештај Дика Мартија о трговини органима.

Најс је учествовао и у писању аутобиографије Хашима Тачија, максимално је чистећи од злочина, али за то није у договореном року плаћен. Зато је од Приштине тражио да му се исплати 500.000 евра и запретио да ће у супротном о свему јавно проговорити, пишу „Новости“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала