Велики протести потресају Ирак, повређено на десетине особа

© REUTERS / KHALID AL-MOUSILYПротести у Ираку
Протести у Ираку - Sputnik Србија
Пратите нас
Више од 30 људи је повређено приликом растеривања демонстраната у центру Багдада, јавила је телевизија „Ел Хадат“.

Како јавља телевизија, полиција је употребила сузавац против више хиљада демонстраната. Како се наводи, једна особа је преминула од задобијених повреда.

Протести против корупције, незапослености и недостатка основних услуга, који су избили почетком месеца, постали су насилни након што је полиција почела да користи бојеву муницију против демонстраната.

После недељу дана насиља у престоници Ирака и јужним деловима земље, Влада је наредила истрагу о протестима. У њој је утврђено да су снаге безбедности користиле прекомерну силу, усмртивши 149 и ранивши више од 3.000 особа.

Убијено је и осам чланова безбедносних снага, подсећа АП.

Последица тога је да су безбедносне снаге и владини званичници обећали да ће избегавати даље смртоносно насиље и распоредили јаке снаге на улицама Багдада у ишчекивању данашњих протеста.

Међутим, након што је више хиљада демонстраната прешло мост који води до Зелене зоне, у којој се налазе Амбасада САД и канцеларије Владе, ирачки војници испалили су прво сузавац, а потом и метке како би потиснули демонстранте.

Ирачки премијер Адил Абдул Махди обећао је раније да ће извршити реконструкцију Владе наредне недеље и спровести реформе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала