Спутњик на мети Дигиталног центра НАТО-a

© Depositphotos.com / BrianAJacksonСајбер шпијунажа
Сајбер шпијунажа - Sputnik Србија
Пратите нас
Атлански савез Црне Горе основао је прије годину такозвани Дигитални форензички центар (ДФЦ) због тога што је „Црна Гора била мета активне руске пропаганде и дезинформација“, при чему је посебно на тапету извјештавање Спутњика Србија.

Како се могло чути током дискусија на конференцији ДФЦ-а, којој су између осталих присуствовали и црногорски министар одбране Предраг Бошковићи амбасадорка САД у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке, једна од главних главобоља на скупу била је то што „Црногорци одлично говоре српски језик“, па је утицај Спутњика осим у Србији, самим тим „далеко већи и у Црној Гори“ и региону.

Тврдњама ДФЦ-а придружио се и црногорски министар одбране који је навео да Спутњик наводно „шири дезинформације на Западном Балкану“ и да „домаћи медији од кредибилитета преносе такве информације“.

Читава ствар на прву лопту могла би да дјелује прилично озбиљно, јер из поменутог НАТО центра тврде да „стуб рада ДФЦ-а чини сарадња са црногорским министарствима и органима, САД, Великом Британијом и балтичким државама“, те да ће до краја 2019. године бити објављено и „цијело истраживање о мониторингу медија“ Спутњик Србија.

Застава ЕУ - Sputnik Србија
Европа коначно нашла „кривца“ за све што је разара

Са друге стране, неки циник би вјероватно прокоментарисао да би уз обећано „истраживање“ о раду, Спутњику од ДФЦ-а требало да стигне и искрена захвалница, јер радници у том центру дословце не би имали ни ово фиктивно запослење да није Спутњика...

Смета им и „Бесмртни пук“

О каквом се заиста НАТО центру ради, за наш портал објашњава аналитичар Игор Дамјановић, који је уједно и организатор манифестације „Бесмртни пук Црне Горе“. Он каже да је тзв. Дигитални форензички центар Атлантског савеза Црне Горе у свом недавном септембарском магазину објавио опширан текст у којем се бавио управо његовим ликом и дјелом, као и активностима „Бесмртног пука Црне Горе“.

Саговорник Спутњика је категоричан да је поменута „анализа“ ДФЦ-а дословце била сачињена од лажних вијести и дезинформација.

„У преко 10.000 карактера штампаног материјала истинито је било само моје име и презиме. Измислили су, између осталог, да је ’Бесмртни пук‘ основан уочи парламентарних избора 2016. године, док је истина да смо ми као удружење грађана регистровани у априлу 2018. године, а исте године 9. маја организовали смо и своју прву манифестацију.“

„У тексту су измислили и да је друга шетња Бесмртног пука Црне Горе одржана у Херцег Новом, умјесто у Тивту, јер им је то било потребно за конструкцију да ’Бесмртни пук‘ Црне Горе своје активности организује само у општинама гдје је на власти опозиција“, каже Дамјановић за Спутњик.

Наш саговорник додаје и да су о њему лично „слагали да је стипендиста Владе Русије, као и да је у прошлости радио као један од уредника дневних новина ’Дан‘“.

Шпијунирање (илустрација) - Sputnik Србија
Шпијунски рат тресе Балкан: Да ли је у позадини страх од посете године

„Ту је благо речено и сулуда конструкција да преко свог фејсбук профила истовремено ширим ’исламофобију и подржавам покрет Хезболах и режим у Исламској Републици Иран‘. Људи који су спремни да напишу чак и ове, лако провјерљиве дезинформације, јуче су се усудили да организују конференцију са темом борбе против лажних вијести. Да будем искрен, посљедње што би требало да брине Спутњик је ’мониторинг‘ таквих“, искрен је Дамјановић.

Оптужбе за хибридни рат

Тај аналитичар истовремено додаје да је и сам добио позив за конференцију ДФЦ-а, али да је морао да одбије учешће јер организатор наравно није могао да му гарантује да ће имати исте услове презентације свог излагања као и остали учесници.

За крај се осврнуо и на пријетеће поруке челника Атланског савеза Црне Горе које су на конференцији упућене Русији, а које је домаћа јавност примила са приличним подсмјехом.

„Тврдња о тзв. хибридном рату Русије против Црне Горе које пласирају званичници САД и НАТО-а, државе и војног савеза чије су империјалне амбиције запалиле реалне ратне сукобе у којима су страдале стотине хиљада људи током посљедње две деценије, нешто су најлицемјерније што је свијет чуо још од тврдње нациста да је пољска војска 1. септембра 1939. напала слободни град Данциг“, децидан је Дамјановић.

Саговорник Спутњика објашњава и зашто га не чуди нервоза и бизарне пријетње руководилаца Атлантског савез Црне Горе:

„Претходних година за своје активности добили су више стотина хиљада долара, а резултат на популаризацији својих финансијера из НАТО-а раван је нули.“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала