Влада РС тражи осуду неформирања власти и декларације СДА

© Sputnik / Радоје ПантовићЗграда Владе РС у Бањалуци
Зграда Владе РС у Бањалуци - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Републике Српске упутила је Савету безбедности УН 22. извештај о кључним проблемима са којима се суочава БиХ и разјашњењу својих ставова у вези са тим проблемима.

У извештају се, између осталог, тражи да међународна заједница осуди блокаду формирања власти на свим нивоима БиХ, коју спроводи СДА, као и да међународна заједница осуди декларацију којом та бошњачка странка позива на рушење Дејтонског споразума.

Извештај је упућен генералном секретару и свим члановима СБ УН и односи се на период од маја 2018. до октобра 2019. године.

У првом делу извештаја се указује на посвећеност Републике Српске Дејтонском мировном споразуму и истиче да одређени елементи у међународној заједници не схватају значај и не поштују дејтонска начела која омогућују стабилност и успех БиХ.

Ти елементи, како се наводи, настављају да подривају дејтонско уређење, што доводи до непотребних политичких трвења и застоја.

У другом делу извештаја наглашава се посвећеност Републике Српске коначном чланству БиХ у ЕУ.

Истовремено се са жаљењем констатује да напредак БиХ ка чланству у ЕУ ометају присуство високог представника, који је присвојио диктаторска овлашћења, и блокада спровођења резултата избора одржаних 2018. године, коју спроводи СДА.

У трећем делу извештаја говори се о континуираној блокади формирања Савета министара и влада на другим нивоима власти коју спроводи СДА још од избора 2018. године, пренео је Танјуг.

Наводи се да РС због тога од међународне заједнице тражи да осуди то непоштовање и неспровођење резултата демократских избора.

„Такође, Република Српска позива грађане и чланове међународне заједнице којима је стало до будућности БиХ да осуде екстремистичку декларацију коју је СДА усвојила 14. септембра и која позива на рушење Дејтонског споразума“, наводи се у владином извештају.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала