Државни службеници ће бирати да ли на посао долазе у 7 или у 9

CC0 / Pixabay / Како започети мали бизнис
Како започети мали бизнис - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић најавио је да ће његово министарство предложити свим државним органима увођење флексибилног радног времена.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања увело је за своје запослене флексибилно радно време, према којем радници могу да раде најраније од седам или најкасније од девет сати, и на тај начин да распореде своје осмочасовно радно време.

„Ми смо анализирали коришћење флексибилног радног времена, како у иностранству тако и у великим компанијама. Уочили смо позитивне ефекте, од тога да су радници били задовољнији и ефикаснији, а уз уштеде. Природно је да смо ми први који смо то увели и који ћемо анализирати резултате и да то буде модел како ће сви други радити ако се покаже ефикасним“, објаснио је Ђорђевић за Танјуг.

Рекао је да не сумња у успешност флексибилног радног времена, истичући да је Министарство било суочено са конкретним проблемом да су центри за социјални рад и нека одељења у општинама, као и борачка и дечија заштита, имали исто радно време, те су сваки дан долазила решења пред крај радног времена, због чега је постојала потреба да неки људи остају прековремено и да се плаћају прековремени сати.

„Сада ће руководиоци моћи боље да организују радно време и да некима кажу да долазе касније. Они ће бити задовољнији, а имаће својих осам сати рада. Индиректно је то и велики плус због бриге о нашим мајкама, које имају малу децу, раде у Министарству, а с обзиром да им је радно време од 7 сати и 30 минута, а школа почиње у 8 сати, постоји потреба да морају да се сналазе шта са дететом. Ово је начин да руководиоци мајкама дају могућност да децу одведу у школу, да не трпи посао. И то све у складу са законом“, рекао је министар.

Ђорђевић је истакао да је ово прва мера у циљу побољшања задовољства запослених на радном месту.

Коментаришући разна тестирања у свету са радним временом, он каже да Министарство гледа и ослушкује све што се у области рада чини у иностранству, али додаје да наша земља нема луксуз да експериментише превише, већ жели да користи туђа искуства и будемо паметни без „дечијих болести“.

„Флексибилно радно време је пракса у свету у великим компанијама. Њихова анализа и њихови сектори за људске ресоре кажу да су тиме запослени доста продуктивнији и срећнији“, истакао је Ђорђевић и додао да ће флексибилно радно време бити предлог Министарства за све државне органе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала