„Војаџер 2“ након 40 година послао податке из свемира

© Фото : NASAСвемирски апарат "Војаџер"
Свемирски апарат Војаџер - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Након више од 40 година од тренутка лансирања, свемирска летелица „Војаџер 2“ ушла је у међузвездани простор, одакле је послала прве податке, саопштила је агенција НАСА.

У саопштењу се наводи да је „Војаџер 2“ напустио хелиосферу. Апарат је ушао у међузвездани простор још 5. новембра 2018. године, на удаљености од 18 милијарди километара од Земље, далеко изван орбите Плутона. Требало је годину дана да прикупљене информације стигну до Земље и да их стручњаци дешифрују.

У часопису „Нејчр астрономи“ објављено је пет чланака посвећених догађају, а сваки од њих описује резултате једног од пет инструмената „Војаџера 2“, у које спадају детектор магнетног поља, два детектора честица у различитим енергетским распонима и два прибора за проучавање плазме — гаса, који се састоји од наелектрисаних честица.

Сателит - Sputnik Србија
Роскосмос патентирао свемирски брод који се маскира

„Комбинација тих резултата омогућава да се створи слика свемирског ’обалног подручја‘, где се завршава простор око Сунца, а почиње огромни океан међузвезданог простора“, истиче се у саопштењу НАСА.

Раније је за предео хелиосфере излазио само један свемирски апарат — „Војаџер 1“, а подаци који су прикупљени омогућили су стручњацима да закључе да хелиосфера штити Земљу од око 70 одсто међузвезданог зрачења.

„Војаџер 2“ је потврдио да између хелиосфере и међузвезданог пространства постоји довољно јасна граница.

„Ови подаци су потврдили да је међупланетарни свемирски брод ушао у нову област космоса“, преноси НАСА.

Првобитни циљ оба свемирска апарата био је да истраже Јупитер и Сатурн. Осим тога, „Војаџер 2“ је извео лет поред Урана и Нептуна, за сада јединствен у историји. На крају су оба апарата напустили границе Сунчевог система.

„Војаџер 1“ сада је удаљен 22 милијарде километара од Сунца, а „Војаџер 2“ 18,2 милијарде километара. Светлост Сунца путује до „Војаџера 2“ 16,5 сати, док светлост до Земље путује само осам минута.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала