Вашингтон се нада да ће Русија и Украјина потписати „мировни споразум“

© AP Photo / Alex BrandonБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе се надају да ће Кијев и Москва постићи споразум, изјавио је саветник америчког председника за националну безбедност Роберт О'Брајан, гостујући на телевизији Си-Би-Ес.
„Нећу давати претпоставке шта ће се даље дешавати. Надам се да ће се Русија и Украјина споразумети, да ће бити некакав мировни договор или споразум. Не могу да обећам да ће Сједињене Америчке Државе вечито нешто радити, али за сада смо ми прва администрација која је послала Украјини оружје како би се супротставила Русији, и мислим да је то веома важно“, истакао је О'Брајан, одговарајући на питање — да ли Сједињене Америчке Државе намеравају да наставе да пружају војну помоћ Кијеву, све док Русија не оде са Крима и не престане да „помаже сепаратистима“.

Кашњење у војној помоћи Кијеву у лето 2019. године било је један од главних аспеката истраге опозива председника Доналда Трампа.

Председник САД Доналд Трамп у Овалној соби у Белој кући - Sputnik Србија
Збрка у Белој кући због помоћи Украјини

Демократе претпостављају да је Трамп поставио услов за помоћ, како би Кијев покренуо истрагу против Трамповог политичког противника Џоа Бајдена и његове породице. Трамп је то демантовао.

Москва је више пута изјављивала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу, ни предмет Минских споразума о решавању кризе у Украјини. Кремљ је такође нагласио да су становници Крима демократски, у складу са међународним правом и Повељом УН, гласали за поновно уједињење са Русијом. Према речима председника Русије Владимира Путина — питање Крима је „потпуно затворено“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала