Враћање заплењених украјинских војних бродова у завршној фази

© Пресс-служба пограничного управления ФСБ РФ по Республике Крым / Уђи у базу фотографијаМали оклопни артиљеријски брод "Никопољ" и тегљач "Јани Капу" украјинске ратне морнарице задржани у луци Керч
Мали оклопни артиљеријски брод Никопољ и тегљач Јани Капу украјинске ратне морнарице задржани у луци Керч  - Sputnik Србија
Пратите нас
Процес враћања украјинских ратних бродова задржаних у Керчком мореузу 25. новембра 2018. налази се у завршној фази, изјавио је помоћних украјинског председника Андреј Јермак за лист „Ново време“.
„Процес враћања малих оклопних бродова ’Бердјанск‘ и ’Никопољ‘, као и тегљача ’Јани Капу‘, заплењених прошлог новембра, већ је у завршној фази“, саопштио је Јермак.

Раније је лист „Комерсант“, позивајући се на неименоване изворе, јавио да је Русија спремна да врати Украјини бродове задржане током инцидента у Керчком мореузу пре самита у „нормандијском формату“.

У петак је Јелисејска палата званично потврдила да ће се самит „Нормандијске четворке“ (Русија, Украјина, Француска и Немачка) одржати 9. децембра у Паризу.

Инцидент у Керчком мореузу

Три брода украјинске ратне морнарице „Бердјанск“, „Никопољ“ и „Јани Капу“ 25. новембра су, нарушавајући чланове 19 и 21 Конвенције УН о морском праву, пресекла државну границу Русије. Бродови су ушли у привремено затворене воде Русије и неколико сати изводили опасне маневре, не одговарајући на захтеве руских бродова који су их пратили. Сва три брода су задржана и касније превезена до луке у Керчу.

Приведена су 24 украјинска војника, укључујући два агента Службе безбедности Украјине, који су се, према речима прес-службе Федералне службе безбедности (ФСБ), налазили на бродовима и координирали провокације.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала