Америчка амбасада оптужује Спутњик и вређа младе Црногорце

© AP Photo / Risto BozovicПолиција испред амбасаде САД у Подгорици
Полиција испред амбасаде САД у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите нас
Отправница послова амбасаде САД у Подгорици Џуди Куо на данашњој конференцији под називом „Унапређење медијске писмености у Црној Гори“ оптужила је Спутњик за ширење „лажи и пропаганде међу младима који су данас веома поводљиви и подложни медијским манипулацијама“.

„Именоваћу неколико главних (медија) који шире лажи и пропаганду — Спутњик, који је директно под руском Владом, затим портали као што су „ИН4С“ и „Борба“, који су веома уско повезани са директивама које долазе из Кремља“, казала је Џуди Куо.

Ово је већ други пут да се неко у кратком интервалу огласио из америчке амбасаде у Подгорици са оптужбама на рачун Спутњика, али је први пут да вређа младе Црногорце, сматрајући их недовољно интелигентним да сами одлучују шта је истина, а шта медијска манипулација. Претходно је, прије мјесец дана, амбасадорка Џуди Рајзинг Рајнке, казала да Русија покушава да јавност у региону „збуни и учини несигурном у смислу тога шта се дешава“.

Она је тада подржала рад тзв. „Дигиталног форензичког центра“ (ДФЦ), који је изнио обиље оптужби на рачун извјештавања Спутњика за текућу годину.

Цртање мете

Политички аналитичар Бошко Вукићевић сматра да су ријечи које је данас изговорила отправница послова у амбасади САД у Црној Гори „изузетно озбиљне“, те да она није само таргетирала наведене антирежимске медије као ентитете који по директивама Кремља стварају неред, проблеме и подјеле у друштву, већ је Куова „својим скандалозним ријечима нацртала својеврсне мете по свима онима чије текстове и анализе такви медији преносе“.

„Зашто кажем да се ради о некој врсти пријетње, застрашивања и цртања мете? Зато што је општепознато да је америчка амбасада већ дуго неформални центар моћи у Подгорици, који добрим дијелом диктира потезе црногорског режима, али и одређује политике и стратегије дијела опозиције, па и самих медија.“

„Ако ствари већ тако стоје, поименично прозивање антирежимских медија као фактора који раде за Русију и изазивају неред и подјеле у друштву, не може бити другачије схваћено него као јасан сигнал црногорским институцијама шта им је чинити са таквим медијима. Као што рекох, изузетно озбиљна и опасна изјава америчког званичника, која изискује одговор слободне и демократске јавности, ако је уопште има у Црној Гори“, додаје Вукићевић за Спутњик.

Да ли ће неко реаговати

Због озбиљности оваквих пријетњи, нашег саговорника посебно занима „да ли су учесници конференције, на којој је госпођа Џуди Куо изговорила ове скандалозне ријечи, на било који начин реаговали на такве пријетње и застрашивања“, имајући у виду да се, како каже „ради и о класичном примјеру угрожавања слободе изражавања“.

„Ако нијесу, скандал би био потпун! Такође, интересује ме да ли ће разне НВО, као и тзв. грађанска опозиција осудити ријечи отправнице послова у амбасади САД. Уколико таква реакција изостане, добићемо потврду да је наше друштво још увијек претполитичко и да у њему добрим дијелом односе и даље уређује и диктира инострани западни фактор“, јасан је Вукићевић.

© Sputnik / Александар МилачићСпутњик студио
Америчка амбасада оптужује Спутњик и вређа младе Црногорце - Sputnik Србија
Спутњик студио

Додајмо, од политичких странака у Црној Гори за сада се огласио само Демократски фронт (ДФ), чији је потпредсједник Славен Радуновић саопштио да је изјава отправнице послова амбасаде САД у Подгорици „скандалозно понашање једног страног дипломате, које не би било толерисано ни у једној суштински сувереној земљи“.

„Ако Влада не реагује на овај покушај иностраног уређивања локалног медијског простора и цртања мета својим грађанима који уређују и пишу на овим порталима, али посредно и свима који их читају, потврдиће се сумње да је црногорска сувереност на нивоу оне коју су имале афричке колоније почетком 19. вијека“, поручио је Радуновић. 

Кога је позвала америчка отправница

Он је оцијенио да је лицемјерно што таква изјава долази од дипломате државе која је апсолутни свјетски лидер у медијском ратовању и чије су „фејк њуз“ више пута послужиле као повод за ратове са милионским жртвама.

„Замислите само да је нека друга држава отворено инсталирала шпијунско-субверзивни штаб за активности на друштвеним мрежама и порталима, као што је Дигитални форензички центар (у ЦГ)“, закључио је Радуновић.

Иначе, отправница послова у амбасади САД у Црној Гори рекла је, оптужујући Спутњик, „ИН4С“ и „Борбу“ као медије који воде кампању намењену „завођењу јавности, стварању нереда и проблема у друштву“, да су „они намјерно презентовали погрешне приче о успостављању НАТО база у Црној Гори и тврдили су да је Црна Гора добила војну опрему која ће бити употребљена против Србије и Русије“.

Она је позвала све да се удруже и да се дуплирају напори како би се обезбиједило да Црна Гора буде земља која захтијева висок квалитет новинарства.

„То је прави начин борбе против страних утицаја и то је начин на који могу да се стварају способне генерације које су у стању да обезбиједе будућност новинарства у Црној Гори“, навела је Куова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала