Британци издвајају милионе за приближавање Балкана ЕУ и НАТО-у

Пратите насTelegramOdyssey
Британија издваја више од 23 милиона фунти за, како се наводи, борбу против „дезинформација“ у Источној Европи и Централној Азији, а један од циљева је и „помоћ“ Западном Балкану да се приближи Европској унији и НАТО-у, показује извештај британског владиног Фонда за спречавање конфликата и подршку стабилности и безбедности.

У извештају Фонда о програмима за 2019-2020. годину, у који је имала увид телевизија РТ, наводи се да Лондон, који себе сматра „светским лидером у области објективности и независности медија“, планира да побољша квалитет рада у медијима, укључујући и оне на руском језику и да допринесе ширењу „поузданих информација“. Као што је наведено у документима, Лондон је, између осталог, издвојио и више од 23 милиона фунти за иницијативу борбе против дезинформација и развој медија у Источној Европи и Централној Азији.

Контролисање Балкана

Британска влада такође намерава да „помаже“ и Западном Балкану. Осим рада са медијима, она ће се борити против сајбер-напада и допринеће промовисању реформи, које су неопходне да земље региона приступе ЕУ и НАТО-у. За те циљеве је у извештајној години издвојено 16 милиона фунти.

„Циљ програма Фонда за конфликте, стабилност и безбедност под називом ’Медији, сајбер-отпор и одбрамбена способност Западног Балкана‘, јесте да се повећа стабилност овог региона. То се постиже побољшањем најважнијих параметара отпорности на нестабилност. Ове активности подразумевају помоћ у одржавању функционисања независних медија, сузбијање дезинформација, јачање отпора на сајбер-нападе, одбрамбене активности, као и подршку реформама потребним да се земље региона придруже ЕУ и НАТО-у“, објашњено је у документу ЦССФ.

У интересу је Велике Британије балкански регион који је стабилан и способан да издржи претње, истичу у владином фонду. А задатак финансираних пројеката је да повећају отпорност Западног Балкана на негативне спољне утицаје, промовишу британске вредности и помогну у приближавању земаља НАТО-у и Европској унији.

У оквиру програма планирана је обука за балканске медије за ефикасну интеракцију са слушаоцима о политичким питањима. Поред тога, планирано је да се подржи обука професионалних војника који су оријентисани на реформу сектора безбедности, као и да се повећа способност оружаних снага Западног Балкана за оперативну сарадњу и брзо распоређивање у складу са стандардима британског Министарства одбране и НАТО-а.

Страх од утицаја Русије

Не само Лондон, већ и евроатлантска заједница посвећује велику пажњу Балкану, истиче у разговору за РТ политиколог Јуриј Почта, професор на руском Универзитету пријатељства народа.

Тај део Европе још увек није под потпуном контролом Запада, зато се тамо спроводе различити програми „стране помоћи“, како би их увукли у своје структуре.

„Када је Југославија била разорена, а земља подељена практично на шест и по држава, то је била невероватна срећа за Запад. Али сада је потребно све поново ’сварити‘ и савладати, потребно је увести дисциплину, повезати се са разним програмима, обећати улазак у НАТО и ЕУ. Очекују да ће на тај начин дуги низ година везати регион за западне центре утицаја“, рекао је експерт. 

„Истовремено, западне земље се плаше да ће балканске државе сачувати блиске односе са Русијом и намерно оптужују Москву за ’негативан утицај‘ на регион“, додао је Почта.

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМосковски Кремљ
Британци издвајају милионе за приближавање Балкана ЕУ и НАТО-у  - Sputnik Србија
Московски Кремљ

На пример, раније су у Институту за истраживање безбедности Европске уније изјавили да Русија „спречава“ интеграцију земаља у ЕУ и Северноатлантски савез. У Русији негирају такве оптужбе. У руском Министарству спољних послова сматрају да су упорни покушаји да се Балкан претвори у још једно место ратних операција против Русије.

„Знамо да се на Београд врши озбиљан притисак, с циљем да се присили да прекине обострано корисну сарадњу са нашом земљом. Српска браћа се самоуверено противе томе. Москва веома цени независну вишевекторску спољну политику Србије, “ напоменуо је шеф дипломатије Сергеј Лавров.

Западу одговара контролисани хаос

Велика Британија рачуна да ће диверсификовати медије, посебно оне на руском језику, „побољшати“ њихов рад и обезбедити становништву приступ „поузданим информацијама“.

„Велика Британија сарађује са већином својих партнера и тежи ка томе да побољша квалитет рада државних и независних медија (укључујући и оне који се емитују на руском језику), како би допринела јединству у друштву, подржала универзалне вредности и пружила поуздане информације људима који живе у земљама Источне Европе“, наведено је у документу Фонда за спречавање конфликата и подршку стабилности и безбедности (ЦССФ).

У британском Фонду истичу да руска Влада наводно „улаже много у пропаганду“, која је део некакве „незаконите“ активности у Грузији и Украјини. Међутим, конкретни примери се по обичају не наводе.

Истовремено, Велика Британија наводно не намерава да одговара на пропаганду пропагандом, наведено је у извештају. Уместо тога, власт ће „промовисати слободан проток поузданих информација“ и укључивати у то оне који су највише подложни „руским дезинформацијама“.

Следеће године Лондон планира да инвестира више од осам милона фунти у свој програм подршке „независним медијима“, који укључују и пројекте у балтичким државама и Украјини.

Јуриј Почта објашњава да позиција Русије која се руководи својим националним интересима, штити међународно право и цени независност других, не одговара државама Запада. Због тога се Велика Британија и низ других земаља мешају у рад медија и намећу своје виђење света, нагласио је он.

„За њих је контролисани хаос најбољи начин да се управља другим земљама. И ако је већ немогуће извести директне војне операције против Русије, креће се у информативно-психолошки рат. То подразумева и демонизацију руководства земље, оцрњивање руског становништва и супротстављање руским медијима. Може постојати једино западна ’постистина‘, док руска тачка гледишта, по њиховом мишљењу, субверзивно делује“, рекао је експерт.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала