Ердоган: Уколико се не промени амерички став о Ф-35, Турска ће потражити алтернативе 

CC BY 2.0 / Flickr / Liz Kaszynski / Војни авион Ф-35
Војни авион Ф-35 - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је саопштио Доналду Трампу да ће, уколико се амерички став о авионима Ф-35 и даље настави, Турска морати да потражи алтернативу за своје потребе у одбрани.

Ердоган је додао да је Трампа информисао да Турска неће одустати од руских система С-400.

„Рекао сам Трампу да нећемо одустати од С-400. Договорили смо се да ћемо решити ово питање. Поново сам објаснио како смо приступили куповини С-400 и он је признао нашу невиност. Још једном сам говорио о неправди због проблема са Ф-35. Ми нисмо клијенти, већ партнери, већ смо платили 1,4 милијарде долара. Ако се не договоримо, тада ћемо започети са средњорочним алтернативама“, објаснио је Ердоган.

Раније је Доналд Трамп најавио да ће билатерални тимови за националну безбедност почети да раде на решавању куповине система С-400 од Русије и утицају који би руски системи за противваздушну одбрану могли да имају на америчке авионе Ф-35.

Куповина најновијих руских система за противваздушну одбрану С-400 изазвала је међународни скандал између Турске и Сједињених Америчких Држава: Вашингтон је захтевао да се споразум обустави и да се уместо њих набаве њихови системи „Патриот“. У случају одбијања, Вашингтон није искључио могућност одлагања или поништавања продаје Турској најновијих америчких ловаца Ф-35, али је Турска одбила да учини уступке. Међутим, након самита лидера Г20 у Осаки, ситуација између Вашингтон и Анкаре постала је мање напета, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Уговор за набавку четири дивизиона С-400 вредан 2,5 милијарди долара, закључен је 2017. године. Турска ће део испоруке С-400 платити сама, а део на рачун руског кредита.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала