И Енглези би да казне Енглезе и Албанце због напада на Србе, а Европа ћути

© AFP 2023 / СтрингерАлбански навијачи
Албански навијачи - Sputnik Србија
Пратите нас
Да ли ће ауторитет једне фудбалске Енглеске бити додатни аргумент да УЕФА буде подједнако строга према Енглезима и Албанцима са Косова због вређања Срба и неспортског понашања? Онако строга каква је била према Србима, чак и када су у питању били готово невидљиви „фаулови“ публике на стадиону.

Понашање енглеских и албанских навијача у Приштини и увредљиве речи на рачун Срба тешко је било превидети. Зато је енглески новинар Сем Стрит, који је слике из Приштине назвао шокантним, тражио реаговање УЕФА. После његовог написа и лист „Сан“ је посветио текст инцидентима у Приштини, где су навијачи Енглеске и Косова певали ’Је** Србију‘. Било је ту још много тога, па и политичких порука, али и салутирања нацистичким поздравом.

Зашто Србија не реагује

Треба ли и Фудбалски савез Србије (ФСС) тиме да се позабави, било је питање Спутњика за некадашњег генералног секретара ФСС-а, а данас делегата УЕФА Небојшу Ивковића.

„Има ко води рачуна о томе у УЕФА и ако је то тако било, сигурно ће нешто због тога бити покренуто“, каже овај стручњак који је пре два дана био делегат УЕФА на утакмици коју је Бугарска пред празним трибинама играла против Чеха у квалификацијама за Европско првенство.
© MILOS SIMANOVICНавијачи косовских Албанаца удаљени због нереда са стадиона
И Енглези би да казне Енглезе и Албанце због напада на Србе, а Европа ћути  - Sputnik Србија
Навијачи косовских Албанаца удаљени због нереда са стадиона

То је била казна Бугарима због вређања појединих енглеских фудбалера на расној основи на једној од ранијих утакмица, подсећа он и напомиње да казне УЕФА ипак нису резервисане само за Србе.

Делегати и камере

„Дисциплински поступак се покреће на основу званичних извештаја службених лица УЕФА, а на првом месту службено лице је делегат УЕФА који је био присутан на утакмици. Могуће да је да је био и официр за безбедност ако је била утакмица високог ризика, као и представник ФАРЕ. УЕФА са том агенцијом има сарадњу по питању сузбијања расизма и извештаји њихових посматрача се, такође, узимају у обзир приликом одлучивања о покретању дисциплинског поступка“, објаснио је Ивковић.

Уз те извештаје, додатни извор информација могу бити и снимци камера.

„УЕФА је увела да, уколико је то дозвољено законом земље где се игра утакмица, сваки стадион треба да има камере унутар и изван стадиона којима се снима понашање гледалаца. Могу да се користе и ти снимци и да се доставе УЕФА“, напомиње саговорник Спутњика.

Није пракса да фудбалска организација једне земље тражи да неко буде кажњен, поготово ако није био директни учесник тог сусрета.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала