Русија испуњава своја обећања, што није случај са Америком

© Sputnik / Михаил Алаеддин / Уђи у базу фотографијаОклопна возила руске војне полиције у Кобанију на сиријско-турској граници
Оклопна возила руске војне полиције у Кобанију на сиријско-турској граници - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је у потпуности испунила и наставља да испуњава одредбе меморандума о Сирији, који је у Сочију потписала са Турском, рекао је портпарол Министарства одбране Русије, генерал-мајор Игор Конашенков.

Он је прокоментарисао изјаву министра одбране Турске Мевлута Чавушоглуа, који је рекао да „Русија не испуњава своја обећања“.

Према речима Конашенкова, та изјава је изазвала недоумице.

„Изјава министра спољних послова Турске може само довести до заоштравања ситуације на северу Сирије, а не до њеног решавања, како је утврђено заједничким меморандумом, који су потписали председници Русије и Турске“, констатовао је он.

Он је нагласио да је Русија у потпуности испоштовала и наставља да поштује одредбе меморандума из Сочија „О узајамном разумевању између Русије и Турске“ од 22. октобра.

Према његовим речима, пре рока је обезбеђено повлачење сукобљених страна, а Русија спроводи заједничко патролирање са Турском на пограничној територији Сирији.

Поред тога, у циљу нормализације ситуације у пограничним регионима Сирије распоређују се додатне јединице руске војне полиције, размештају се теренске војне болнице за пружање медицинске помоћи цивилном становништву.

Како је Конашенков истакао, руски Центар за помирење шаље хуманитарну помоћ становницима, предузимају се мере за обнову цивилне инфраструктуре која је уништена током ратних дејстава.

„Захваљујући мерама које реализује Русија, значајно се стабилизовала ситуација у том региону“, истакао је он.

Турски тенкови код турско-сиријске границе - Sputnik Србија
Турска прети новом операцијом у Сирији

Заменик шефа Одељења Савета Федерације Русије за међународна питања Владимир Џабаров је истакао да Русија увек испуњава своја обећања.

„Ако је Русија нешто обећала, укључујући и то да ће обезбедити повлачење курдских формација, онда ће то и испунити. Када је реч о САД, то не могу рећи“, прокоментарисао је он.

Турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу је рекао да ће Анкара покренути нову војну операцију на североистоку Сирије уколико се та област не очисти од терориста.
Он је додао да ће операција бити покренута ако Русија и САД не испуне своје обавезе по питању повлачења курдских јединица из зоне безбедности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала