Руски сенатор: Естонија треба да престане да се глупира

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаЧлан одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Олег Морозов
Члан одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Олег Морозов - Sputnik Србија
Пратите нас
Таљин би требало да престане да се „глупира“ са територијалним претензијама према Русији, иначе би могло да се испостави да не треба Естонија да добије додатне територије, већ напротив, изјавио је члан одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Олег Морозов.
„Не бих саветовао да се глупира са историјом, иначе ће се лако испоставити да није Естонија та која треба да добије додатне територије, већ управо супротно. Ово питање мора једном заувек да се затвори. То је наш став“, објаснио је Морозов. Према његовим речима, Русија нема територијалних претензија према Таљину.

„Али не намеравамо ни да слушамо свакакве глупости са његове стране“, нагласио је сенатор. Он је подсетио да ово није први пут да естонски политичари покрећу питање територијалних претензија према Русији.

„Естонска државност је, као што знате, млада и њена историја је у погледу територијалног формирања веома противречна. И, на пример, многе естонске градове знамо под руским именом“, закључио је Морозов.

Председник естонског парламента и члан Конзервативне народне партије ЕКРЕ Хен Пилуас изјавио је раније да би Русија требало да врати балтичкој републици, наводно, „анексиране територије“.

Ова изјава је дошла након интервјуа директора Другог европског одељења Министарства спољних послова Русије Сергеја Бељајева, у којем је дипломата истакао да Тартуски мировни споразум не важи. Бељајев је напоменуо да се у свим расправама које се тичу ратификације пограничног споразума, Таљин позива на документ из 1920. године који нема правну снагу, а на основу којег износи територијалне претензије Москви.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала