00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Без сарадње Срба и Руса нема остварења словенског сна
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Хоће ли бити Трећег светског рата
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Дуалност Милене Павловић Барили“
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Једанаест намирница које не смете да спремате у микроталасној

© Фото : Пиксабеј Храна на трпези
 Храна на трпези - Sputnik Србија
Пратите нас
Нема сумње да је микроталасна пећница врло корисна за загревање многих намирница и да постоји у скоро сваком дому. Али неки производи могу бити токсични или губе хранљиве материје ако се загревају у овом популарном уређају. Ово су неки од њих.

Јаја

Јаја нису баш најпогоднија за спремање у микроталасној. Узимајући у обзир да беланце има пуно воде и да је жуманце јако концентрисано, деловање апарата може изазвати малу експлозију. Боље их је стављати одвојено.

Месо

Проблем са месом је што може изгубити део својих хранљивих састојака у микроталасној. То је случај, на пример, са витамином Б12. Поред тога, месне прерађевине садрже хемикалије и конзервансе на које уређај утиче.

Пиринач

Пиринч спремљен у микроталасној може изазвати тровање због присуства веома отпорних бактерија. Зато је потребно кувати га на шпорету док не прокључа и оставити на температури изнад 60 степени Целзијуса.

Пилетина

Веома је важно пилетину добро припремити да бисте уклонили бактерије и зато микроталасна пећница није добра опција. Нити се загрева равномерно, нити се скува потпуно.

Зелено лиснато поврће

Поврће попут спанаћа или броколија такође се не може кувати у микроталасној пећници, јер их апарат лишава природних нитрата, чиме губе врло корисна својства.

Љуте паприке

Код паприка је проблем капсаицин, хемикалија која им даје зачињен укус. У микроталасној се тај састојак ослобађа и може изазвати опекотине на очима или у грлу.

Кромпир

Без сумње, најбоља опција је да се кува је у рерни, тепсији или тигању. Разлог је што у микроталасној пећници бактерије одговорне за ботулизам могу преживети.

Млеко

Млеко је једна од намирница које се често загревају у микроталасној, али то није добра идеја. Разлог је што млеко може изгубити део својих хранљивих састојака, тачније до 30 одсто витамина Б12.

Маслац

Топљењем овог производа у микроталасној пећници може се изгубити део хранљивих вредности, јер топлота уређаја није најприкладнија за ову храну. Исто важи и за маргарин.

Кукуруз

Најбоље је да га кувате у шерпи на шпорету јер у микроталасној пећници може изгубити и до 35 одсто своје способности да помаже у борби против старења ћелија.

Бели лук

Само минутом загревања у микроталасној пећници губи велики део својих благотворних дејстава.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала