Захарова: Помно ћемо пратити шта НАТО ради у свемиру

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаХрам Василија Блаженог на Црвеном тргу у Москви
Храм Василија Блаженог на Црвеном тргу у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија ће пажљиво пратити акције НАТО-а у свемиру и истовремено позива земље Алијансе да подрже напоре које Москва предузима у циљу спречавања трке у наоружању у свемиру, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Таква саопштења изазивају забринутост. Војни планови Алијансе имају за циљ постизање супериорности у свим срединама, са свим последицама које носи милитаризација и ескалација тензија. Сада је НАТО стигао и до свемира. Ми ћемо помно пратити како ће се манифестовати тврдње секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, када је реч о томе да организација нема намеру да размешта оружје у свемиру“, истакла је она.

Захарова је нагласила да Москва позива земље НАТО-а да подрже напоре Русије, која покушава да спречи трку у наоружању у свемиру, која би на најнегативнији начин могла да утиче на међународну безбедност и стратешку стабилност.

Лансирање сателита - Sputnik Србија
Америка већ распоређује оружје у свемиру

„Полазимо од чињенице да претварање свемира у арену оружаног сукоба не би одговарало интересима безбедности ниједне земље на свету, укључујући и земље НАТО-а“, закључила је она.

Јуче је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио да је НАТО донео одлуку да започне оперативну делатност у свемиру, али без размештања оружја у том простору.

„Данас смо донели још једну важну одлуку. Сложили смо се да свемир треба да постане нова сфера за извођење операција. Али ми немамо намеру да распоређујемо оружје у свемиру — НАТО је одбрамбена организација“, истакао је Столтенберг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала