Александријска патријаршија непожељна у Русији

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаЦрква Свих светих у Москви
Црква Свих светих у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Делатност Александријске патријаршије при московском храму Свих Светих у Москви је обустављена, саопштио је Спутњику заменик шефа одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије Николај Балашов.

Белашев је објаснио да је одлука повезана са чињеницом да је Александријска патријаршија признала расколничку „Православну цркву Украјине“.

Како се наводи из резолуције патријарха московског и целе Русије Кирила, коначну одлуку ће донети Свети Синод.

Почетком новембра је саопштио да је Александријска православна црква унела Епифанија Думенка у диптих као поглавара „нове цркве“ Украјине. Руска православна црква је саопштила да је с дубоким жаљењем примила вест о признавању поглавара расколничке структуре и додала да је због признавања Епифанија немогуће даље молитвено спомињање Теодора Другог током богослужења у оквиру Московске патријаршије.

Крајем прошле године, на иницијативу тадашњих украјинских власти и Цариградске патријаршије, формирана је расколничка структура — такозвана „православна црква Украјине“. У јануару ове године неканонска црквена структура је добила томос о аутокефалности од цариградског патријарха Вартоломеја.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала