Курти би да пресуди суду против ОВК

© AFP 2022 / ARMEND NIMANI Присталице и подржаваоци ОВК-а
Присталице и подржаваоци ОВК-а - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Суд за ратне злочине на Косову могао би бити угашен по истеку мандата идуће године ако то буде желео Аљбин Курти, најизвеснији премијер Косова.

Суду против ОВК, прецизније, Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву Косова са седиштем у Хагу (Специјални суд за ратне злочине на Косову) петогодишњи мандат истиче следеће године, ако је судити по уставном амандману из 2015, на основу којег је формирана ова институција.

Курти спремио „пресуду“

Ова институција до сада није подигла ниједну оптужницу, иако је саслушала око 100 сведока према подацима Приштине, а међу њима и Рамуша Харадинаја, бившег премијера. Аљбин Курти, који ће највероватније наследити Харадинаја на тој функцији, већ је најавио да ће се о раду „ове необичне грађевине правде“, како је назвао суд, расправљати на два места: у парламенту Косова и у Бриселу.

Каква је судбина овог суда и може ли Аљбин Курти да му „пресуди“? Односно, може ли он да раскине уговор са ЕУ о овом суду, пошто је један од највећих противника његовог оснивања?

Адвокат Боривоје Боровић каже да иако се Специјални суд за ратне злочине на Косову налази у Хагу, ипак је он формиран по одобрењу Скупштине Косова.

„Он може као мандатар преко посланика да утиче да се тај уговор који је склопљен и раскине. Мислим да ће он и ићи у том правцу. С друге стране, потпуни сам песимиста и да било који поступак може да се изгура до краја. Јер ако је Хашки трибунал са свим механизмима ’силе‘ којима је располагао, дозволио да се Рамуш Харадинај ’извуче‘ и да закључе да нема више сведока, зашто се сада не би поновила иста ситуација“, пита Боројевић.

Спонзорска држава

По његовом мишљењу и поред доказа које српско тужилаштво доставља овом суду, актуелна власт у Приштини не жели да сарађује, па су и суђења „заробљена“.

Адвокат Тома Вишњић има другачије мишљење, које није у вези са правом, већ са политичком ситуацијом.

„Биће онако како спонзори такозваног Косова одлуче. А како сада ствари стоје, спонзори су расположени да тај суд и даље функционише. То ће трајати док спонзорима треба да на Албанце врше притисак, а сада им тренутно треба“, кратак је Вишњић.

Многи су се на Косову противили формирању овог суда, будући да се бави само наводима из извештаја Дика Мартија, у којем се не помињу и српски злочини.

Специјализована већа у Хагу су реплика косовског правосудног система у малом. Основана су при сваком нивоу судског система на Косову, од Основног до Уставног суда и упошљавају само међународно особље. Суд углавном финансира Европска унија, а формиран је на инсистирање међународне заједнице. Он истражује наводне злочине припадника Ослободилачке војске Косова почињене над етничким мањинама и политичким ривалима.

Чији је ово суд?

Ова судска институција има мандат за наводне злочине против човечности, ратне злочине и друга кривична дела која се повезују са наводима из извештаја Дика Мартија, а која су почињена у периоду од јануара 1998. до децембра 2000. године.

Председник Косова Хашим Тачи више пута је рекао да је формирање суда било потребно како би се „очистила наша борба и доказало да ништа не кријемо, али и како би сачували историјске и стратешке савезнике, САД, ЕУ и НАТО“.

На разговор у суд до сада су били позвани актуелни премијер на дужности Рамуш Харадинај, те остали руководиоци ОВК Азем Суља, Сами Љуштаку, Рустем Мустафа, Шукри Буја, а почетком децембра на разговор је позван и Кадри Весељи, председник Демократске партије Косова и бивши председник Скупштине Косова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала