Медведев: Русија неће прва скидати контрасанкције

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПредседник Владе Русије Дмитриј Медведев
Председник Владе Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Владе Русије Дмитриј Медведев изјавио је да Русија жели нормализацију односа са Европском унијом (ЕУ), али тек након што Унија сама то затражи.

Он је објаснио да само Брисел може сâм преузети иницијативу за обнављање односа између Русије и ЕУ и да Москва неће учинити ништа у том правцу.

„Желимо нормалне односе са Европском унијом, али све док Европска унија сама не буде желела да их обнови, нећемо ништа учинити“, рекао је Медведев на конференцији за штампу након састанка са финским колегом Антијем Ринеом.

Медведев је додао да је Брисел „покварио“ односе са Русијом. „Нека сада сâм тражи и да се обнове“, закључио је руски премијер и додао да руска страна не прекида контакте.

Руски премијер је истакао и да Русија неће прва укидати контрамере уведене због санкција које је Европска унија увела Москви.

Он је додао да ће се односи Русије и ЕУ можда побољшати уколико буде напретка у решавању унутрашњег сукоба у Украјини, а за Русију су сада важнији билатерални односи са појединим партнерима у Европској унији.

„Ако, пре свега, сама Украјина успе да постигне напредак у решавању свог унутрашњег сукоба, можда ће наши односи са ЕУ, која их је учинила зависним, постати бољи. Ако не буде било напретка, онда ће те санкције остати још дуго, а наше контрасанкције ће, такође, на снази остати још дуго“, прецизирао је Медведев.
Лого Европске уније на седишту Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија
ЕУ продужиле економске санкције Русији

Он је навео да и у таквим условима „може да се живи и развија“.

„Наравно, сада су билатерални односи са појединим државама ЕУ много важнији од односа са ЕУ у целини“, додао је Медведев.

Односи Русије и Запада погоршали су се због ситуације у Украјини и присаједињења Крима Русији. Оптужујући Москву за мешање у послове Кијева, Запад јој је увео санкције. Москва је предузела контрамере, повела политику замене увоза и више пута изјављивала да је контрапродуктивно са њом разговарати на језику санкција. Притом је Москва више пута одбацивала оптужбе западних земаља о мешању у унутрашње послове Украјине, рекавши да није страна у украјинском сукобу у Донбасу и субјекат Минских споразума.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала