Русија пребацила медицинске специјалне снаге на север Сирије

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаРуска хуманитарна помоћ Сирији
Руска хуманитарна помоћ Сирији  - Sputnik Србија
Пратите нас
На базу руске војне полиције код места Кобани на северу Сирије стигле су прве јединице медицинских специјалних снага. Оне ће пружати помоћ локалном становништву.

Медицинске специјалне снаге су стигле хеликоптером Ми-8 у Сирију, заједно са опремом и лековима.

„Хроничне болести су почеле. Спремни смо да радимо напорно... Кроз неко време ће стићи медицински одред у пуном саставу. Око 100 људи дневно ћемо моћи да примамо“, рекао је лекар-хирург Сергеј Пономарјов.

Прва пољска болница је инсталирана три сата након слетања. У кабинету има препарата и опреме на све случајеве, укључујући телемедицински уређај коме се може прикључити ренген, ултразвучни апарат и преко сателита у реалном времену сакупити конзилијум стручњака из Русије.

У болници раде три лекара: терапеут, хирург и трауматолог којима помаже преводилац. Начелник трауматолошког оделења Камалдин Исајев је испричао да да углавном дијагностицирају артрозу и остеохондрозу.

Напуштени амерички контролни пункт у Сирији - Sputnik Србија
Русија и Сирија обезбеђују повлачење америчких снага

„Долази велики број људи којима пружамо медицинску помоћ. Полазећи од тога можемо извући закључак да смо овде потребни и да нисмо џабе долазили“, нагласио је он.

Кроз неколико дана ће стићи неколико стручњака у возило са опремом и лековима. Након тога ће лекари кренути по околним селима да лечи оне који не могу да дођу сами.

Војска је паралелно организовала на улици издавање хуманитарне помоћи: деле храну.

„Велико хвала Русији! Само што сам био код лекара, дали су ми храну за породицу. Чак и лекове. Потпуно бесплатно!“, испричао је локални становник халид Омар.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала