Палестина: Договор са Израелом је немогућ, јер они не верују у мир

© AP Photo / Majdi MohammedПалестински председник Махмуд Абас говори на заседању Централног савета Палестине у Рамалаху
Палестински председник Махмуд Абас говори на заседању Централног савета Палестине у Рамалаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Палестине Махмуд Абас је изјавио да је његова земља спремна за дијалог са Израелом, али да премијер те земље Бењамин Нетанијаху не верује у мир, због чега је са њим немогуће постићи договор.

„Бењамин Нетанијаху, према нашем мишљењу, не верује у мир и не жели мир, због чега је са њим немогуће постићи договор. Ми смо спремни за дијалог са Израелом и његовим руководством, на основу принципа две државе, међународног закона и резолуције УН, конкретно — резолуције Савета безбедности 2334, коју су подржале све земље, укључујући и САД, које су биле уздржане приликом гласања“, рекао је председник Палестине.

Абас је истакао да Палестина у потпуности подржава ту резолуцију, као и да је спремна да подржи било коју резолуцију коју усвоји међународна заједница.

Истовремено, он је истакао да жали што садашње израелско руководство није спремно на то, и додао је да „сада једноставно нема израелске владе“.

Палестинац обрађује земљу у околини Бардале на Западној обали. - Sputnik Србија
Израел и Америка спремају одлучујућу акцију против Палестине

„У прошлости смо више пута покушавали да постигнемо споразум. Председник Русије Владимир Путин је три пута покушао да нас окупи заједно, мене и израелског премијера, али је он (Нетанијаху) у последњем моменту одбијао да се састане са мном“, објаснио је Абас.

Упркос томе, председник Палестине истиче да они и даље полажу наде у светску заједницу и израелско друштво.

„У Израелу постоје људи који стреме ка мирном решавању ситуације и ја верујем да ћемо, ако им се пружи могућност да делују и ако се Америка повуче из мировног процеса, успети да пронађемо решење са Израелцима“, додао је он.

Позив Путину

Палестински председник саопштио је и да би Палестини било драго када би председник Русије Владимир Путин прихватио позив да посети Витлeјем следећег Божића.

„Упутили смо позив Владимиру Путину да нас ускоро посети, тачније у Витлeјему, конкретно — током божићних празника. Биће нам веома драго ако би он прихватио наш позив. То ће бити велика част за нас. Мене лично са председником Путином везују пријатељски односи, што је више од односа који обично везују лидере држава. Управо — пријатељство. Зато је за нас веома важно да нас руски лидер посети, прихвати наш позив и посети Палестину и Витлeјем. Добродошли!“, рекао је Абас.

Он је подсетио да је Владимир Путин први пут посетио Палестину 2005. године. А представници палестинских власти Русију посећују сваке године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала