Естонски Спутњик покушавају да избаце из земље

© Sputnik / Вадим АнцуповСувенири естонског Спутњика
Сувенири естонског Спутњика  - Sputnik Србија
Пратите нас
Естонске власти предузимају намерне покушаје да избаце агенцију „Русија севодња“ из земље, при чему велику већину њених запослених чине држављани ове земље. Осим директног притиска на новинаре, учестали су и покушаји финансијског мешања у рад медијске групе, саопштила је прес-служба агенције.
„Крајем октобра 2019. године естонске филијале међународних банкарских група замрзле су трансфере зарада агенције ’Русија севодња‘ запосленима у естонском Спутњику, као и пореске уплате и плаћање закупа редакције“, наводи се у саопштењу.

Такође се наводи да су друге естонске банкарске институције којима се агенција жалила такође одбиле да изврше трансакције. При томе, за скоро четири године рада Спутњика у Естонији новчани трансфери нису изазивали питања код локалних банака.

Притисак на банке и уговараче Спутњика у Естонији врши државни Биро за податке о прању новца полицијске и пограничне службе.

Штанд међународне информативне агенције и радија Спутњик на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу - Sputnik Србија
Спутњик: Притисак на новинаре је пракса у балтичким државама

Тренутно су све трансакције агенције „Русија севодња“ уговарачима у Естонији замрзнуте. Власник канцеларије Спутњика у Талину обавестио је уредника редакције да је тренутни закуп једнострано раскинут.

Естонија је једина балтичка држава у којој се налази комплетна редакција и канцеларија новинске агенције и радија Спутњик. Колектив се састоји од 35 људи, од којих су 33 држављани Естоније који раде на основу уговора о раду са агенцијом „Русија севодња“. Месечне пореске уплате агенције у естонски буџет износе скоро 30.000 евра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала