Путин: Курди дали огроман допринос успеху у Сирији

© Sputnik / Сергеј Гуњејев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин је изјавио да је у Сирији успех постигнут, поред осталог, захваљујући подршци курдског народа.

„Желим да нагласим да смо, у историјском смислу, увек имали веома добре односе са курдским народом. И не само то, оно што смо сада успели да постигнемо на граници Сирије и Турске, то се такође чини уз подршку Курда и у њиховом интересу. Они то разумеју, у курдским насељима наша војна полиција наилази на веома добар однос. Због тога што људи виде и разумеју да је руска армија дошла да их заштити. То је очигледна чињеница“, рекао је Путин на седници Савета за међунационалне односе у руском граду Наљчику.

© AP Photo / Jake SimkinКурдски борци - архивска фотографија
Путин: Курди дали огроман допринос успеху у Сирији - Sputnik Србија
Курдски борци - архивска фотографија

Министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је пре неколико дана да је Анкара уверила Москву да неће настављати војну операцију у Сирији. Лавров је додао да је повлачење курдских оружаних група на северу Сирије готово завршено, али је могуће да су остала одређена подручја у којима су још присутни. Он је додао да ће, уколико је то тако, повлачење курдских снага бити довршено.

Лавров је објаснио да Русија и представници Курда разговарају „пре свега у контексту реализације руско-турског меморандума, који подразумева повлачење јединице Сиријских демократских снага заједно с наоружањем на 30 км од турско-сиријске границе“. Лавров је подсетио да је тај договор одобрио и председник Сирије Башар Асад и руководиоци Сиријских демократских снага.

Међунационални односи — приоритет за Русију

Током седнице Савета за међунационалне односе у Наљчику Владимир Путин је, такође, нагласио да за многонационалну земљу попут Русије нема важнијег питања од међунационалних односа.

„У земљи са тако сложеним етничким и религиозним саставом као што је Русија нема важнијег питања од питања међунационалних односа. Просто нема. Ако желимо да постигнемо јединство руске нације, ми смо, наравно, дужни да се бавимо тим питањем стално и то ћемо чинити“, рекао је Путин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала