Гоце Делчев Бугарин или Македонац - питање и даље без одговора

© Wikipedia / Antidiskriminator Споменик Гоцеу Делчеву у Скопљу
Споменик Гоцеу Делчеву у Скопљу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Македонско-бугарска међувладина комисија о историјским питањима није успела да се договори око једног питања.

Комисија није успела да постигне договор да ли је револуционар и један од оснивача ВМРО, Гоце Делчев, Македонац или Бугарин, преноси портал Плусинфо.

Бугарски члан комисије Ангел Димитров изјавио је да се тензије, које постоје у раду ове комисије у протеклих неколико месеци, и даље не стишавају.

Како преноси агенција БгНес, Димитров је на конференцији за медије после састанка комисије у Софији изјавио да су до сада постигнути не тако битни договори и да још не постоји договор о средњовековном историјском периоду и о Гоце Делчеву.

"Добијамо сигнале да имамо различита виђања са нашим колегама не само у смислу нашег посла, већ и око разумевању Споразума о пријатељству и добросуседским односима између Северне Македоније и Бугарске", изјавио је Димитров и додао да је то показатељ да није тренутак да се говори о постигнутим озбиљним резултатима.

Питање националне припадности Гоце Делчева блокирао је рад ове комисије у току августа ове године, када је бугарска страна тврдила да је Делчев Бугарин који се борио за аутономну Македонију и да неће преговарати око историјских чињеница.

Заједничка мултидисциплинарна експертска комисија о историјским и образовним питањима, формирана је на основу Споразума о добросуседским односима између Скопља и Софије потписаног 1. августа 2017. године.

До сада је рад ове комисије допринео постизању сагласности око ревизије одређених делова уџбеника историје у Северној Македонији и Бугарској, као и о заједничком обележавању личности Цара Самуила и Ћирила и Методија.

Међутим, и даље македонски и бугарски чланови комисије имају супростављени ставови око Илинденског устанка и припадности и дела револуционара Гоце Делчева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала