Израелска окупација коштала Палестину 48 милијарди долара

© AP Photo / Ariel SchalitПалестинац обрађује земљу у околини Бардале на Западној обали.
Палестинац обрађује земљу у околини Бардале на Западној обали. - Sputnik Србија
Пратите нас
Израелска окупација палестинских територија за 17 година коштала је Палестину скоро 48 милијарди долара, наводи се у извештају Конференције Уједињених нација за трговину и развој (УНЦТАД).

У извештају се наводи да је због израелске окупације дела палестинских територија у периоду од 2000. до 2017. године Палестина изгубила 47,7 милијарди долара, што је три пута више од буџета Палестине у 2017. години.

Конференција УН је саставила модел развоја Палестине у случају да држава није изгубила скоро 48 милијарди долара, него да је тај новац уложен у развој. Како се наводи, земља би за 17 година добила два милиона нових радних места.

Према мишљењу стручњака УНЦТАД-а, руководство Израела и Палестине могло би да размотри спровођење билатералних састанака како би размотрили сва нерешена питања.

Недавно је председник Палестине Махмуд Абас изјавио да је његова земља спремна за дијалог са Израелом, али да премијер те земље Бењамин Нетанијаху не верује у мир, због чега је са њим немогуће постићи договор.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала