„Снага Сибира“ је тек почетак — стиже брат близанац гасовода

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и директор "Гаспрома" Алексеј Милер на церемонији спајања прве карике магистралног гасовода "Снага Сибира"
Председник Русије Владимир Путин и директор Гаспрома Алексеј Милер на церемонији спајања прве карике магистралног гасовода Снага Сибира - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва и Пекинг су покренули „Снагу Сибира“ — гасовод који ће годишње пумпати 38 милијарди кубних метара гаса са Ковиктинског и Чајандинског налазишта до кинеског Хејхеа. Међутим, већ у фази изградње постало је јасно да то није довољно за економију Кине која се динамично развија, тако да ће се радници „Гаспрома“ ускоро вратити на посао.

Пројекат „Снага Сибира“ кључан је за нову руску гасну политику. Ако се раније главним тржиштем сматрала Европа, сада се више пажње посвећује Азији, пре свега Кини. То ће омогућити не само добру зараду, већ и активно развијање сибирских налазишта.

Председник Русије Владимир Путин наложио је „Гаспрому“ у октобру 2012. да припреми пројекат за гасовод из Јакутије у Хабаровск и Владивосток. Холдинг је организовао конкурс за назив гасовода на коме је победило име „Снага Сибира“.

У мају 2014. године „Гаспром“ је потписао уговор са кинеском компанијом ЦНПЦ за испоруку 38 милијарди кубних метара горива годишње. Укупан износ за 30 година износиће 400 милијарди долара. Дуж гасоводне мреже дуге 4.000 километара свакодневно ће се у Кину испоручивати десет милиона кубних метара гаса.

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаИнфографика руте гасовода "Снага Сибира"
„Снага Сибира“ је тек почетак — стиже брат близанац гасовода - Sputnik Србија
Инфографика руте гасовода "Снага Сибира"

Велика потражња за природним гасом у Кини узрокована је не само високим стопама економског развоја, већ и еколошким проблемима. Ради се о томе да велика већина компанија које производе електричну енергију раде на угаљ — одакле и чувени зимски смог у Пекингу и другим великим градовима.

Кинеска потражња

Обим индустријске производње у Кини једноставно је колосалан, а земља не може без увоза гаса. Русија је најповољнији партнер. Стога стручњаци не сумњају да се ствари неће ограничити на „Снагу Сибира“.

Гасовод - Sputnik Србија
„Снага Сибира“: Руске цеви које ће премрежити Азију и Пацифик

Још пре годину дана на Источном економском форуму Владимир Путин и његов кинески колега Си Ђинпинг наредили су стручњацима из одговарајућих институција да у што краћем року усагласе све што је потребно за изградњу гасовода дуж западне руте „Алтај“, који се још назива и „Снага Сибира 2“.

Према речима министра енергетике Русије Александра Новака, ова гасна магистрала ће повећати испоруке за 30 милијарди кубних метара годишње и Русији за 30 година донети више од 300 милијарди долара.

Међутим, ни то неће бити довољно за Кину. Према проценама директора „Гаспрома“ Алексеја Милера, до 2035. године Кини ће требати између 80 и 110 милијарди кубних метара годишње. Томе ће допринети руски произвођачи природног течног гаса и „Северни морски пут“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала