УПЦ подржала иницијативу о Свеправославном сабору у Јордану

CC BY-SA 4.0 / The Presidential Administration of Ukraine / (cropped photo)"Объединительный собор" в Софийском соборе, Украина
Объединительный собор в Софийском соборе, Украина - Sputnik Србија
Пратите нас
Свети синод Украјинске православне цркве подржао је иницијативу јерусалимског патријарха Теофила да се одржи Свеправославно саветовање у Јордану, истакавши да је то једини начин за излазак из кризе на пољу међуправославних односа.

„Једини начин за излазак из те кризе је Свеправославни сабор и решавање целог комплекса тих проблематичних питања. Упркос свим потешкоћама које су повезане са сазивањем таквог саветовања, ми тренутно не видимо други излаз из кризне ситуације. Стога поздрављамо иницијативу блаженог патријарха Светог града Јерусалима и целе Палестине Теофила Трећег да се сазове Свеправославно саветовање у Јордану“, наводи се у саопштењу Синода, које је објављено на сајту Украјинске православне цркве.

У саопштењу се истиче да је Јерусалимска патријаршија и пре помагала УПЦ у тешким временима.

Прекид евхаристијског општења 

Прекид евхаристијског општења са онима који су признали украјинске расколнике не иде у „правцу самоизолације“, него у смеру „заштите цркве од богохуљења“ и заступања „чистоте канонског предања“, наводи се у саопштењу Светог синода УПЦ.

Кијев за време празника - Sputnik Србија
Украјина би да слави Божић по грегоријанском календару

„Оптужбе на рачун УПЦ да се креће путем самоизолације због тога што прекида евхаристијско општење са онима који су ступили у општење са расколницима, лажне су и манипулативне. Ми заступамо чистоту канонског предања цркве и штитимо цркву од богохуљења“, истиче се у документу.

Како се наводи, антицрквеним делима се брише граница између цркве и раскола.

Крајем 2018. године, на иницијативу украјински власти и цариградског патријарха формирана је расколничка структура ― такозвана Православна црква Украјине (ПЦУ), која је настала удруживањем две друге расколничке „цркве“.

ПЦУ је постала скоро потпуно независна од Цариграда након што је добила томос о „аутокефалности“ од цариградског патријарха Вартоломеја.

Руска православна црква је у октобру 2018. године прекинула је евхаристијско општење са цариградским патријархом.

Касније су такозвану Православну цркву Украјине признале и Александријска и Грчка православна црква.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала