На самиту „нормандијске четворке“ разматран заједнички документ

© AP Photo / Ian LangsdonЛидери "нормандијске четворке" на самиту у Паризу
Лидери нормандијске четворке на самиту у Паризу - Sputnik Србија
Пратите нас
У Јелисејској палати у Паризу завршен је први део састанка лидера земаља „нормандијске четворке“ о ситуацији у Донбасу, који су, између осталог, дискутовали о раније припремљеном заједничком документу.

Самит лидера Русије, Украјине, Француске и Немачке (Владимир Путин, Владимир Зеленски, Емануел Макрон и Ангела Меркел) почео је у Паризу у 17.20 по средњоевропском времену и трајао је нешто више од два сата.

„Разматрају се текућа питања“, рекао је раније портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Са друге стране, кабинет украјинског председника саопштио је да ће преговори трајати још неколико часова.

„Пролази се свака ставка комуникеа и активно се расправља о свакој тачки. Они прелазе на коначни нацрт комуникеа који ће бити потписан“, објаснио је заменик шефа канцеларије украјинског председника Кирил Тимошенко.

​Кремљ је раније саопштио да коначни документ неће бити обавезујући.

Након самита „четворке“, пре заједничке конференције за медије, састају се Владимир Путин и Владимир Зеленски у четири ока. Формат њиховог састанка није временски ограничен.

„Нормандијски формат“

Преговори лидера „нормандијске четворке“ постали су могући након што је Кијев усвојио Штајнмајерову формулу и повукао снаге из Станице Луганске, Золото и Петровско у Донбасу.

Први састанак лидера Русије, Француске, Немачке и Украјине одржан је 6. јуна 2014. године, а касније је овај формат почео да се назива „нормандијски“. За најзначајнији састанак „четворке“ сматра се самит у Минску у фебруару 2015. године, на коме су утврђени тзв. Мински споразуми.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала