Ако је паметнија од мушкарца, Јапанка то мора да сакрије

© REUTERS / Issei KatoЈапанке праве селфи уз помоћ штапа
Јапанке праве селфи уз помоћ штапа - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Живот жене у Земљи излазећег сунца обавијен је тајнама и гласинама. Женска улога у модерном Јапану је вишеструка. Чак се и патријархални систем земље постепено мења, а жене и мушкарци се изједначавају у правима. Ипак, за јапанске жене постоје нека правила и забране које странци тешко разумеју.

Портал adme.ru је издвојио осам особености јапанских жена које ће вам деловати, у најмању руку, необично.

Забрањено је носити наочаре на послу

Јапан има прилично строг кодекс облачења. Женска пословна одећа по правилу се састоји од црне јакне, беле кошуље, сукње и ципела с малом потпетицом. У последње време, многе јапанске компаније су почеле да забрањују женама да носе наочаре. То су пре свега организације у услужном сектору: хотелијерству, козметологији, салонима лепоте. Забране је донета зато што се сматра наочаре не показују лепоту очију, скривају шминку и кваре изглед уопште.

Руководиоци предузећа верују да без наочара жена изгледа много женственије и то позитивно утиче на престиж компаније и квалитет рада.

Женски вагони

У јапанском јавном превозу мушкарци често узнемиравају жене. Овај феномен чак има и своје име — чикан. Када је број притужби на мушкарце почео да расте, влада је предузела мере, а у јапанској подземној железници појавили су се вагони само за жене. Такви вагони се обично налазе на крају воза, а мушкарцима је строго забрањен улазак, што је регулисано новчаним казнама. Особље метроа такође надгледа путнике и спречава присуство мушкараца у женском превозу. Наравно, изузеци су направљени за децу и мушкарце са инвалидитетом.

Влада се такође побринула за жене које до касно раде и враћају се кући по мраку. У овом случају, постоји такси са женским возачима, а намењен је само женама и деци.

Младе Јапанке - Sputnik Србија
Од сада можете изнајмити млађу сестру, а цена је ситница за три сата дружења

Места резервисана само за жене

Али женски вагони нису једино место у Јапану где нећете срести мушкарца: постоје кафићи, па чак и библиотеке за жене. Такође постоје разлике у плаћању робе и услуга. На пример, медицинске услуге и нека роба за мушкарце су скупљи. Поред тога, у многим јавним институцијама постоје дани када су велики попусти за жене. За мушкарце такав систем није предвиђен.

Дискриминација у професији

Жене у Јапану теже добијају посао. Чак и ако жена има више знања и искуства, послодавци ће и даље пре запослити мушкарца. И пристојна плата чешћа је код мушкараца. Ако жена има среће са радним местом, могуће је да ће добити нижу плату од свог колеге у сличном положају са истим одговорностима. И уместо породиљског одсуства, трудница може да добије отказ.

Ако жена која тражи посао није удата, одбијање послодавца може бити оправдано чињеницом да ће се удати и одустати, јер ће је издржавати супруг. Такође, послодавац може сматрати да неудата жена има гадан карактер или било које друге недостатке, што такође не иде на корист њеном запослењу.

Јапанке у кимону плешу уз песму Бруна Марса - Sputnik Србија
Зашто је Јапан најбоље и најгоре место на Земљи (фото, видео)

Жена управља породичним буџетом

Након удаје, жена најчешће напушта посао. У породици држи под контролом и родитељство и све финансије. Чак и ако ради, има све обавезе у кућним пословима.

Супруга најчешће управља породичним буџетом код јапанских парова, упркос чињеници да у већини случајева само мушкарац ради и обезбеђује породицу. Штавише, муж понекад уопште не види новац, јер му се плата одмах преноси на банковни рачун његове жене, а он добија џепарац од ње.

Самохрана мајка у Јапану

Посебни закони односе се и на самохране мајке. Проценат развода и ванбрачних трудноћа је прилично мали, али ипак постоји и чак расте. Ако је жена остала сама због смрти мужа услед несреће (или из другог „племенитог“ разлога, како сматрају Јапанци), онда ће јој можда бити пружена добра помоћ.

Ако се жена разведе или се једноставно не зна ко је отац детета, суочиће се са тешким осудама. У таквим случајевима самохрана мајка вероватно неће моћи да добије нормалан посао. Међутим, може покушати да постигне државне субвенције: средства су мала, али од њих је могуће живети.

У тим ситуацијама, мајка и дете не смеју себи да приуште скупе ствари (телефоне престижних модела, рачунаре, путовања) јер постоји могућност да изгубе помоћ или да она буде умањена за износ трошкова „луксузног предмета“.

Жена би требало да буде слабија од мушкарца

Девојке у Јапану не треба да буду паметније, јаче или спретније од момка. Чак и ако је тако, мора да буде осетљива на мушкарце: да им попушта или се претвара. Такође, девојке не би требало да разговарају гласно, још мање да вичу, да арогантно или непристојно комуницирају или некако покажу своју лидерску позицију.

Није прихватљиво ни привлачити пажњу мушкарца својим изгледом или поступцима и генерално показивати било какве знакове пажње према мушкарцу. Не могу га позвати у кафић, загрлити или пољубити (чак ни у образ).

Жена не може постати суши-мајстор

Представници познатих јапанских ресторана кажу да жене нису погодне за улогу сушиста кувара. А то је због чињенице да, према мишљењу кувара, женске руке, у зависности од хормонских промена повезаних са менструалним циклусом, могу постати топлије или хладније, што ће покварити укус сушија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала