Научници потврдили право Русије на ширење својих граница на Арктику

CC0 / pixabay / Арктик
Арктик - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници су доказали да је подводни гребен Мендељејева, који се налази у централном делу Северног леденог океана, наставак континента, што значи да Русија у складу са међународним правом може да рачуна на ширење граница свог континенталног појаса. Њихов рад је објављен у часопису „Ерт сајенс ривју“.

Геолози са Московског државног универзитета у сарадњи са руским колегама и научницима из Холандије и САД завршили су састављање атласа палеогеографских и палеотектонских карата јурско-кенозојске ере за арктички регион.

На основу интерпретације сеизмичких података и њихове корелације са узорцима стена са обронака гребена Мендељејева и из бушотине на гребену Ломоносова, научници су саставили сеизмичку стратиграфску шему арктичког региона и поново су реконструисали све фазе његовог геолошког развоја током последњих 157 милиона година.

Пловећи камп Барнео у подручју Северног пола - Sputnik Србија
Зашто ће Русија припојити део Арктика

Научници су доказали да гребен Мендељејева, који се протеже у дужини од 1.500 километара од острва Врангел према Канадском арктичком архипелагу, има древну преордовицијумску основу, исту као и континентални појас мора источног Арктика и да је то наставак континента, наводи се у истраживању.

Овај закључак је важан не само са становишта науке. Чињеница је да према Конвенцији УН о морском праву из 1982. године, коју је Русија ратификовала, зона економских интереса земаља, које имају излаз на Северни ледени океан, обухвата 200 наутичких миља од граница територијалних вода или 150 миља од граница континенталних појаса.

Нови подаци биће достављени Комисији УН о границама континенталног појаса и уколико то буде одобрено, Русија ће имати могућност да прошири границе своје економске зоне на Арктику.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала