Људи који су пронашли смисао живота живе дуже

© Depositphotos.com / Syda_ProductionsРодитељи са са дететом
Родитељи са са дететом - Sputnik Србија
Пратите нас
Проналажење смисла у животу могло би да смањи ризик од ране смрти, закључује се у новом истраживању на Медицинском факултету у Калифорнији.

Истраживачи у САД су открили су да људи који сматрају да су пронашли животни смисао у бољем физичком и психичком стању и извесније је да ће живети дуже. Људи који га још увек траже имали су лошије ментално здравље, као и лоше когнитивно функционисање.

„Многи размишљају о сврси живота из филозофске перспективе. Смисао у животу је повезан са бољим здрављем, а можда и дуговечношћу. Они са смислом су срећнији и здравији од оних без њега“, каже др Дилип Јесте, професор психијатрије и неуронауке на Медицинском факултету у Сан Дијегу.

Крвне ћелије - Sputnik Србија
Тајна дугог и здравог живота лежи у крви

За студију, објављену у часопису „Клиничка психијатрија“, тим је прегледао податке више од 1.000 одраслих учесника старости од 21 до 100 година. Они који су рекли да су пронашли смисао у животу били су бољег физичког и менталног здравља, мада детаљи како се то мери нису тако јасни. Ипак, потрага за сврхом била је повезана са лошијим менталним здрављем и когнитивним функционисањем. А веза са здрављем разликовала се код старијих и млађих од 60 година – доб у којој су присуство смисла и потрага за њим били на најнижој тачки.

„Кад сте млади, нпр. у двадесетим годинама, нисте сигурни у своју каријеру, животног партнера и ко сте као особа. Ви тражите животни смисао. Кад почнете да улазите у тридесете, четрдесете и педесете, имате јаче везе, можда сте у браку и имате породицу и сигурни сте у каријеру. Потрага се смањује, а појачава се смисао живота. Након 60. године ствари почињу да се мењају. Људи се повлаче са посла и почињу да губе идентитет“, рекао је др Јесте.

Запослени нарочито реагују због поскупљења кафе - Sputnik Србија
Руски доктори: Кафа пре доручка погубна за здравље

„Јављају се здравствени проблеми и неки пријатељи и чланови породице полако одлазе. Поново почињу да траже смисао у животу, јер се значење које су некада имали променило“, наводи истраживач.

За будућа истраживања, тим планира да испита друга подручја — мудрост, усамљеност и саосећање, да би видели како ово утиче на животни смисао.

„Такође желимо да испитамо да ли су неки биомаркери стреса и старења повезани са тражењем и проналажењем смисла у животу“, рекао је др Јесте.

Праћење трендова може да угрози здравље... - Sputnik Србија
Колико су фарбе за косу штетне за здравље?

Једна студија на готово 7.000 Американаца средње доби открила је да ће они који немају јаку животну сврху бити више него двоструко у ризику да умру током петогодишњег периода, углавном од кардиоваскуларних болести, и то без обзира да ли су богати и без обзира на пол, расу и ниво образовања.

Закључак је чак да је сврха у животу важнији фактор за смањење ризика од смрти него алкохол, пушење или редовна физичка активност.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала