Драгослав Михаиловић и Гузељ Јахина добитници „Велике награде Иво Андрић“

© Sputnik / Александар МилачићСпоменик Иву Андрићу
Споменик Иву Андрићу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Драгослав Михаиловић и Гузељ Јахина овогодишњи су добитници књижевне „Велике награде Иво Андрић“ Андрићевог института у Андрићграду.

Награду за животно, књижевно стваралаштво, које представља укупни допринос књижевности и култури добио је Михаиловић, а Јахина за најбољу књигу „Деца Волге“ објављену током године, саопштено је на конференцији за новинаре на којој су говорили чланови жирија прослављени српски режисер Емир Кустурица, академик Јован Делић, књижевник Мухарем Баздуљ и књижевни критичар Желидраг Никчевић.

Настављена традиција

Саопштавајући имена награђених, Кустурица је рекао да је oва награда најбољи израз идеје да се књижевност представи као интернационална категорија, а такође и име Иве Андрића који је у сваком погледу био човек интернационалног значаја.

„Наша жеља се реализује пети пут, награде су добијали велики писци из Кине, по нашем мишљењу они који су те године писали најбоље књиге, као и наши писци. Срећан сам што се ове године погодило да један велики писац добије награду за животно дело Драгослав Михаиловић“, рекао је Кустурица.

С друге стране, додао је он, настављена је традиција Института да се награђују и странци, па је у овом случају награду за најбољу књигу добила Гузељ Јахина за роман „Деца Волге“.

Кустурица је рекао да је изузетно срећан што се ова награда додељује практично на дан српског просветитеља, Савиндан, 27. јануара, и најавио да ће то бити светковина као и увек.

Кустурица је подсетио да је бивша Југославија заправо била идеја — говори српски да те сви разумеју, али да је то наслеђе у свим другим бившим југословенским републикама остало некако скучено управо на тај мали простор.

„Често се питам, када ми причамо о Косову и Метохији о чему ми причамо? Заправо ми причамо у себи, јер ако не будемо довољно интернационални, онда ћемо бити као наше комшије, онда нећемо причати о себи него о другима, као што они непрестано причају о нама, као што они своје нације и своје тек заокружене територије заправо афирмишу у искључиво антисрпском дискурсу“, рекао је Кустурица.

Класик српске књижевности

Он је додао да је зато ова награда, пета по реду, значајна, јер иде изван граница, сеже и до Татара и Кинеза у тај огромни свет.

„Награде које смо доделили најбоље говоре о нашим намерама и жељи да се читава ствар интернационализује, а не да тутумраке из комшилука проглашавамо нобеловцима. А, при томе нам се отвара један огроман свет, што је позитивна страна глобализације, а то је да је свет велики. Како се некад говорило — свет је велики, а Србија мала. Можемо да говоримо и обрнуто, али не морамо“, додао је Кустурица.

Образлажући доделу награда, Делић је рекао да је Михаиловић добио награду за целокупни прозни и драмски опус, истичући да се већ са првим књигама „Фреде, лаку ноћ“ и „Кад су цветале тикве“ уврстио међу водеће српске писце.

Постао је, навео је Делић, класик српске књижевности и родоначелник целе прозне оријентације назване „проза новог стила“.

Он је додао да је Михаиловић у својим књигама усмерио на живу реч, на глас јунака, по правилу несрећника и аутсајдера, који говори сленгом, дијалектом, а најбоље приповетке и романи су испричани у првом лицу.

Делић је рекао да су Михаиловићеви романи и приповетке добијали други живот на сцени, као монодрама и драма, као и на филму и телевизији.

„Деца Волге“

Он је рекао да је Гузељ Јахина руска списатељица и редитељка татарског порекла, а њена награђена књига „Деца Волге“ у оригиналу гласи „Децо моја“, како се обраћала руска царица Катарина Велика прецима поволошких Немаца, који су се на њен позив доселили у Русију.

Делић је додао да Јахина у свом роману прича о Јакобу Баху, учитељу немачког језика и даровитом писцу бајки, обухватајући двадесетак година изузетно бурне и драматичне руске и совјетске историје од 1918. до тридесетих година прошлог века и описујући живот немачке аутономне заједнице на Волги.

„Све је наше на другој обали — написао је Иво Андрић. А јунак Јаков Бах на друго обали проналази љубав, жену, усвојену кћерку и усвојеног сина. Али, друга обала увек привлачи и обећава наду“, рекао је Делић.

Баздуљ је рекао да су се чланови жирија лако договорили ко ће бити награђен и додао да је Гузељ Јахина најмлађа награђена овом наградом, као и да очекује да ће одлука да она буде награђена бити пророчанска, јер Јахина тек треба да напише своја најбоља дела.

Никчевић је рекао да је Михаиловић обележио једну епоху, а да је Јахина велика сензација на књижевној сцени.

Андрићев институт у Андрићграду је 2015. године установио „Велику награду Иво Андрић“ која се већ традиционално уручује 27. јануара на Савиндан.

Андрићев институт у Андрићграду, на чијем челу је прослављени светски редитељ Емир Кустурица, основан је 28. јуна 2013. године, пренела је Срна.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала