Млади у Србији имају 20 одсто мање плате од просечних

© AFP 2022 / ATTILA KISBENEDEKМлади у Србији
Млади у Србији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Млади у Србији имају 20 одсто ниже месечне зараде, осам од десет прима зараду која је нижа од републичког просека, док петина месечно зарађује мање од минималне зараде, наведено је у извештају о правима младих у Србији, иза којег стоји Канцеларија УН у Србији.

Стална координаторка Уједињених нација (УН) у Србији Франсоаз Жакоб истакла је да УН годинама ради са младима у Србији и да је један од разлога зашто су подржали ово истраживање то што веродостојно показује стање младих.

„Кроз рад овде увидели смо неке алармантне податке, зато смо се укључили у ово истраживање, како бисмо боље схватили шта се дешава са младима у Србији, који су узроци и шта је неопходно предузети. Оно што је позитивно јесте то што је Влада Србије препознала њихове проблеме и ради интезивно на томе да их реши“, рекла је Жакобова.

На представљању извештаја, осим економског положаја младих, као приоритетна питања препознати су и њихово ментално здравље и њихова стабилност.

У истраживању је 45 одсто младих изјавило да је константно забринуто због нечега, док је више од половине њих навело да је у протекле две године доживело бар један стресни догађај, а више од једног стресног догађаја искусило је 23 одсто учесника анкете.

Осећање потпуне безвредности наводи 12 одсто учесника анкете, док њих седам одсто наводи да им се дешава да размишљају о самоубиству.

Подаци о ромској популацији и другим маргинализованим групама показују да су они додатно угрожени. Ту је највећи проблем доступност здравствене заштите, али и питање раних бракова, које нарочито погађа девојчице у ромским насељима, пренео је Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала