Мошти Василија Острошког на сабору — Амфилохије позива народ у Никшић /видео/

© Sputnik / Небојша ПоповићМитрополит црногорско-приморски Амфилохије
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије - Sputnik Србија
Пратите нас
Митрополит црногорско- приморски Амфилохије најавио је да ће мошти Светог Василија Острошког бити на великом Црквено-народном сабору у Никшићу заказаном за 21. децембар.

„Позивамо све људе да дођу да цјеливају (мошти), као што долазе у Острогу и цјеливају и муслимани... Има и филм који је урађен о једној муслиманки из Казахстана која је ту дошла и која је имала виђење Светога Василија и њему се поклонила и дошла ту у Острог. Тако исто долазе масовно и римокатолици. Свети Василије не дијели људе, свеци не дијеле људе, као што и Христос ком се они клањају није дошао да дијели и да укида Закон и пророке, него да обједини и Закон и пророке и да они постану пророци читавог свијета, и да се (испуни) закон Божији који проповиједа и сведочи ова црква и Митрополија зетска и црногорска већ 800 година“, казао је митрополит.

Он је казао и да има намјеру да око Божића позове на Светопетровску вечеру или ручак представнике свих политичких странака у Црној Гори, било да су муслимани, католици, Албанци или Црногорци.

„Све представнике ћу да позовем на једну братску вечеру помирења свих у Црној Гори. Да на том помирењу и братској љубави градимо будућност, и своју и своје дјеце и Црне Горе, а не на мржњи, на деобама и свађама, крвопролићима и ономе што је грађено нарочито од 1941. године“, казао је Амфилохије.

Он је додао и да онај који је некрштен природно жели да црква буде некаква његова прћија.

„Заиста се обраћам и овима који су сада на власти да прије свега схвате да ничија није до зоре горела и да је свака власт од данас до сјутра, као и наши животи. Према томе, ја их позивам да се они сами врате оном изворном црногорству, изворној Црној Гори, и да се ослободе од наслеђа братоубилачког и богоубилачког, јер све што је грађено овдје (у Манастиру Острогу) грађено је на љубави према Богу и љубави према ближњима. То је свједочанство ове светиње“, поручио је митрополит Амфилохије.

Српска православна црква објавила је раније видео којим позива верни народ у Црној Гори на свету литургију у Никшићу.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала