Захарова: Проблеми у спорту постоје свуда, али је мета само Русија

CC0 / Photo Balkan / Вада и Русија илустрација
Вада и Русија илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Проблеми у спортској сфери постоје у свим земљама без изузетка, али је мета само Русија, оценила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући одлуку ВАДА да забрани руски спортистима учешће на такмичењима.

„Ни Русија ни руски званичници на свим нивоима, од запослених у спортским структурама до наших извршних и законодавних структура и руског председника, нису скривали да на пољу спорта имамо проблеме. Међутим, ствар је у томе што ти проблеми постоје у спортској сфери свих земаља на свету, без изузетка“, оценила је Захарова.

Политичке и информационе кампање у разним спортским областима спроводе се деценијама, додала је она.

„Примећујемо да је наша држава дуги низ година била и остала предмет низа политичких кампања. Искрено, не знам ко би то могао да порекне, јер ако проблеми постоје у свим земљама, а мета је само једна, онда је у то умешана политика — другог објашњења нема. Погледајте насловне стране западних часописа, вести западних листова, објаве водитеља и медијских кућа на друштвеним мрежама, као и новинара западног мејнстрима. Све је то скоро исто као политичке оцене Олимпијских игара, које су одржане у Москви 1980. године“, објаснила је Захарова.

Владимир Путин - Sputnik Србија
Огласио се и Путин: Русија треба да се такмичи под националном заставом

Додала је да Русија категорички иступа против таквих кампања, било да је реч о циљаним или глобалним, као и против политизовања спорта.

„То није само руска иницијатива, коју нико не подржава. То је широки међународни фронт, који иступа против политизације и коришћења политичких ресурса у сфери спорта“, нагласила је портпаролка Министарства спољних послова Русије.

Како каже, управо због тога је тема допинга међународни проблем, а спортски проблеми се решавају на глобалном нивоу.   

У понедељак је Извршни одбор ВАДА једногласно усвојио препоруке Независног одбора за усаглашеност ВАДА (ЦРЦ) и суспендовао руске спортисте са великих међународних спортских такмичења у наредне четири године, укључујући Олимпијске и Параолимпијске игре. Дозволу за такмичење добиће само „чисти“ спортисти из Русије који ће се такмичити у неутралном статусу. За Руску антидопинг агенцију (РУСАДА) наведено је да не поштује светски антидопинг кодекс.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала