Митска створења у најстариjој причи пронађеној у Индонезији

© WikipediaПраисторијска слика носорога у пећини Шове
Праисторијска слика носорога у пећини Шове - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Археолози у Индонезији кажу да су открили најстарије уметничко дело које је прича у сликама. Исписана је црвеним пигментом на зиду пећине. Призор, по тумачењу научника, приказује натприродне људе који лове дивље животиње.

Људи који живе на острву Сулавеси нацртали су овај приказ свиња и рогатих животиња пре 44.000 година, показало је истраживање објављено у часопису „Нејчер“. Животиње окружују људи или бића слична човеку. Ово уметничко дело претходило је пећинској уметности дрвеног угља у Европи.

Праисторијски људи - Sputnik Србија
Девет врста људи некад je ходало земљом. Сада само једна. Да ли смо убили остале?

Стари Сулавези, попут европских пећинских сликара, цртали су много дивљих животиња. На кречњачким зидовима животиње се приказују већим од осталих ликова, који су приказани као вретенасте фигуре. У једном одељку се те фигуре гомилају испред бизона. Чини се да се суочавају са животињом. Линије повезују њихово мало оружје са грудима бизона.

„То је прилично невероватно. То је приповедни призор и то први пут видимо у пећинској уметности“ тврди аутор студије Максим Ауберт, археолог са Универзитета Грифит у Аустралији.

Истраживачи су проучавали пећине, које садрже готово 250 локација са уметношћу, још од педесетих година. Ова откриће је тако дуго било ван домашаја, рекао је Ауберт, јер се налази у подигнутој ниши на око 60 стопа изнад нивоа земље.

Нендерталци - Sputnik Србија
Научници открили колевку човечанства

„Шта тачно приказује уметничко дело ствар је интерпретације. Размотрите, на пример, танке црвене линије. Не можемо доказати да ли су копља или конопци“, рекао је Ауберт. Или бизарне особине ликова. Ауберту изгледају као људи са животињским особинама. „Људи тамо нису у потпуности људи. Једни имају реп, а други можда имају неку врсту птичје главе или нешто слично. Мислим да то вероватно нешто није стварно постојало. Можда је део митског створења ... Не знамо. Али то је једна од могућности“, рекао је.

У 2014. години Ауберт и његове колеге објавили су да отисци руку у пећинама имају најмање 40.000 година, а уметност свиња ту је најмање 35.000 година.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала