Трамп обећао да ће учинити Америку великом, а чини великом — Русију

© AP Photo / Andrew HarnikПредставници демократа у америчком Конгресу
Представници демократа у америчком Конгресу - Sputnik Србија
Пратите нас
После састанка са Сергејем Лавровом Доналда Трампа су демократски сенатори оптужили да, уместо да учини Америку великом, помаже Русији да то постане. Експерти те оптужбе оцењују као истрошеност демократске идеолошке политике, која не може да парира Трамповој политици заснованој на искључиво економским питањима.

Изјава америчке стране да су САД спремне да повећају трговинску размену са Русијом била је право изненађење и окидач за демократе да оптуже Трампа да чини Русију великом.

Трамп своју изборну кампању, када је реч о спољној политици, заснива искључиво на економским питањима. Уопштено, политика садашњег америчког председника је усмерен на то да „учини Америку великом“, односно побољша трговински баланс, врати радна места и производњу у САД. У тим оквирима Доналд Трамп види и перспективу за развој америчко-руских односа, сматра Јуриј Рогуљов, директор Фонда за изучавање САД „Франклин Рузвелт“ Московског државног универзитета „Ломоносов“.

„Током посете Лаврова, објављено је да су Американци спремни да повећају трговинску размену са Русијом, што у преводу заправо значи да ће Русија имати прилике да купује више америчке робе и донесе више новца Америци. У том смислу Трамп је доследан, али се његов став разликује од следбеника Демократске партије, који се залажу за традиционалну политику економске подршке својим савезницима, практично на штету САД. Савезници пуно коштају и то је свима јасно, али Трамп сматра да је то неправедно према САД“, рекао је Рогуљов.

Велика Америка и велика — Русија

За разлику од демократа, Трамп има прагматичнији приступ према савезницима, споразумима и обавезама које из њих проистичу. Безусловни односи не постоје, а САД не треба да пристану на сваку жртву како би подржале своје савезнике. Трамп се са пуно скептицизма односи према ЕУ, што изазива гнев европских савезника, подржава „брегзит“ и прагматичне односе за Русијом, што је у потпуној супротности од оног за шта се демократе залажу.

„Трамп је критички настројен према учешћу САД у мултилатералним економским споразумима, где спадају и Трансатлантско партнерство за трговину и Транспацифичко партнерство. Такав критички однос према међународним економским споразумима и њихово напуштање је последица чињенице да САД имају негативан трговински биланс са свим савезницима, а управо на основу тих споразума“, објашњава експерт.

Наравно, овде није реч само о савезницима, највећи дефицит Американци имају са Кином, што је и довело до америчко-кинеског трговинског рата којим Трамп покушава да измени ситуацију. Експерти подсећају да су ту и земље као што су Јапан, Јужна Кореја и Немачка. Управо због тога, сви напори садашње администрације су усмерени на приморавање савезника да више купују америчку робу како би се повећао профит и смањила зависност Америке од трговине са тим земљама.

© AP Photo / Alex BrandonСастанак америчког државног секретара Мајка Помпеа и министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова у Вашингтону
Трамп обећао да ће учинити Америку великом, а чини великом — Русију - Sputnik Србија
Састанак америчког државног секретара Мајка Помпеа и министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова у Вашингтону

Та тенденција је приметна и када је реч о војним и стратешким питањима, јер не треба заборавити на Трампове критике упућене НАТО савезницима да ако брину за своју безбедност, треба онда то и да плате.

„Трамп покушава да смањи финансијски притисак на САД и трошкове око подршке НАТО-а пребацивањем финансијских обавеза на савезнике. Он их приморава да одвајају већа финансијска средства. Управо је са тим била повезана његова критика на рачун НАТО-а, а чим су почели да се слажу са овим изјавама, Трамп је почео да говори да је НАТО сјајна организација, која следи инструкције САД и увећава војни буџет“, истиче Рогуљов.

Русофобија — глава тема америчке политике

Из рационалне перспективе, експерти сматрају да овакве оптужбе демократа немају дубину, нити било какву логику, као и да су усмерене против Трампа у контексту предстојећих избора, а уједно и против Русије, јер је русофобија једна од главних тенденција у америчком политичком животу.

„Једини смисао свега је поновити јаку фразу, преточити је у предлог закона и такмичити се са осталим америчким политичарима ко ће више бити антируски настројен. То се може окарактерисати као исцрпљеност америчке идеолошке политике, јер друге теме не постоје. Да би се разговарало о економији или социјалним питањима, неопходне су компетенције, па би учешће ових политичара показало недостатак знања. Када је реч о Русији, сви они имају утисак да ће шта год кажу бити ’корисно‘ и прихваћено, само је важно да буде у негативном контексту“, рекао је Владимир Ољенченко са Института за светску економију и међународне односе Руске академије наука.

Трговинска размена између САД и Русије

Када је реч о могућем повећању трговинске размене између САД и Русије, многи експерти су резервисани према оваквим идејама због постојања санкција, али и нејасноћа у вези са врстом робе која би могла томе да допринесе.

Јуриј Рогуљов је такође скептичан, јер према његовим речима, „новац воли тишину“, а руско- амерички односи су пуни скандала, што је и узрок скромне трговинске размене између двеју земаља. Он претпоставља да је овде више реч о стварању повољнијих услова за развој бизниса него о трговини, јер је технологија као роба најинтересантнија, али ту постоје проблеми.

„Са технологијом је прича сложена, јер постоји законодавство које ограничава продају савремених технологија Русији, посебно оне са двојном наменом. Такви закони су постојали још од времена Совјетског Савеза и то није никаква новост за Русију. Реч је о другим стварима. У САД постоји развијен руски бизнис за који је могуће створити повољније услове за пословање“, објашњава експерт.

Амерички државни секретар Мајк Помпео је изјавио да ће бити формиран руско-амерички савет који ће радити на развијању праваца сарадње, а подршка за такву идеју налази се у чињеници да је трговинска размена између Русије и Америке са 20 порасла на 27 милијарди долара, упркос санкцијама. Постоји уверење да санкције не тичу на све секторе и да постоји могућност за побољшање трговинске размене.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала