Шта су договорили власт и део опозиције око промене изборних услова у Србији

© Flickr / Jovan MarkovićНародна скупштина Републике Србије
Народна скупштина Републике Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Завршени су преговори који су трајали скоро пола године између српске власти и дела опозиције о условима за спровођење предстојећих парламентарних избора у Србији. У разговорима су учествовали и представници Европског парламента, а део решења је усаглашен.

То је потврдила и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, која је изјавила и да је договорено да се избори не одрже у марту, како је првобитно најављено. Спутњику је незванично потврђено да ће избори бити одржани 26. априла или 3. маја.

Шта је конкретно договорено? Да ли су у одређеној мери побољшани изборни услови, што је био и циљ дијалога?

Милан Антонијевић, извршни директор Фонда за отворено друштво, који је организатор и посредник у преговорима још од јуна, каже за Спутњик да је веома задовољан епилогом.

Он истиче да је одложен датум избора до крајњих законских рокова и да су договорене конкретне промене у Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ), које заиста мора да буде тело које функционише. Европски посредници су усмерили пажњу баш на те две тачке, што је и допринело да се дође до компромиса.

„Пристанак владајуће коалиције на те промене није никакав уступак, већ чиста процена стања у овом тренутку и потреба да се врати поверење у поједине институције“, истиче Антонијевић.

Само прва фаза

Све ово је тек прва фаза, јер да би се постигли ефекти договореног требало би почети и са применом, каже наш саговорник.

Ивица Дачић  - Sputnik Србија
Спрема се „црни дан“ за прелетаче

„Мора се видети примена Закона, начин функционисања новог РЕМ-а и у крајњој линији да ли ће притисци на бираче широм Србије бити смањени, као и да ли ће се смањити цео тај талас поларизације у друштву. Нама је то била мотивација од почетка, јер смо видели да у Србији постоји изузетна подела о сваком питању, као и да се политизују питања која немају никакве везе са политиком. У Србији је све постало политика и то је велико оптерећење за грађане и ми смо целим овим процесом то желели да избегнемо“, каже Антонијевић.

Договорено је да пет од девет чланова РЕМ-а замене независни кандидати који немају никакве везе са политиком, већ са струком, наводи наш саговорник. Договорен је и надзорни одбор за изборе који ће чинити десет кандидата из политичких странака.

„Има пуно података када је РЕМ у питању о њиховом неадекватном поступању поводом догађаја на медијској сцени. Најава замене пет чланова тог тела, што је већина од постојећег броја, нешто је што ипак говори о томе да постоји могућност да са независним члановима добијамо одлуке које иду ка смиривању ситуације, као и ка покретању одређених поступака против медија и отварању питања општег стања на медијској сцени“, напомиње Антонијевић.

Европа за померање датума избора

Управо су представници ЕУ предложили да гласање буде „у крајњим законским роковима“, као и да би требало да се остави довољно времена да се примене закони који су усвојени као део пакета за побољшање изборних услова.

„Све договорено је производ огромне енергије која је уложена, али и разумевања да проблеми постоје. Од првог састанка одржаног на ФПН-у, кад се није ни говорило да постоје проблеми, ми смо сада дошли до тога да те проблеме решавамо и мислим да је то добар пут на којем би требало да останемо. Да обе стране увиде да је стање у медијима такво какво јесте, да постоје проблеми када су у питању притисци на бираче, да имамо проблем око финансирања политичке кампање… Решења која смо сада добили производ су свега о чему смо и раније говорили“, истиче наш саговорник.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала