Све зарад потпуне контроле ─ светске елите желе „безготовинско друштво“

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENКупац плаћа робу паметним телефоном у продавници на северу Француске
Купац плаћа робу паметним телефоном у продавници на северу Француске - Sputnik Србија
Пратите нас
Светске елите желе да успоставе потпуну контролу над финансијским токовима стварајући „безготовинско друштво“, пише немачки „Контра магазин“.

Из тог разлога банке и платни системи чине све како би обесхрабрили људе да користе папирни новац. У будућности ће бити довољан један притисак дугмета да се човеку одузму средства за живот, упозорава аутор чланка Марко Мајер.

Лист пише да светске елите мрзе новац у готовини. И није случајно да је недавно Међународни монетарни фонд (ММФ) дао „препоруке“ Централним банкама и владама како да обесхрабре људе да користе папирни новац.

Као једна од метода предлаже се замена новчаница са високим апоенима, пише аутор чланка. А свет се већ креће у том правцу — у Европи и другим развијеним земљама.

CC0 / Unsplash / Alexander Mils / Банке и платни системи чине све како би обесхрабрили људе да користе папирни новац
Све зарад потпуне контроле ─ светске елите желе „безготовинско друштво“ - Sputnik Србија
Банке и платни системи чине све како би обесхрабрили људе да користе папирни новац

ММФ такође саветује увођење горње границе за готовинске рачуне. Осим тога, плаћају се и провизије за подизање папирног новца са банкомата, као и за њихово стављање на рачун.

Такође се разматра могућност девалвације готовине у односу на дигиталну валуту, када ће купац доплаћивати за робу ако користи новчанице. С временом ће разлика у вредности само расти.

На крају ће се створити „безготовинско друштво“, у ком ће финансијска предузећа добити потпуну контролу над новцем људи, упозорава лист. Биће довољан један „клик“ да човек остане без средстава за живот. Ово је посебно опасно за чланове опозиције и борце против система, јер се већ сада блокирају банкарски рачуни и рачуни у платним системима, упозорава Мајер.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала