Захтеви из Токија за читавим Курилским архипелагом — претња суверенитету Русије

© Sputnik / Alexander Liskin / Уђи у базу фотографијаСтене на острву Шикотан, или Спанберг на Курилима
Стене на острву Шикотан, или Спанберг на Курилима - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Државне думе Русије Вјачеслав Володин оценио је као претњу позив шефа опозиционе Комунистичке партије Јапана да на преговорима са Русијом Токио затражи сва острва Курилског архипелага.

Према речима Володина, овакве изјаве „поткопавају поверење између двеју држава“.

Острво Шикотан Сахалинске области  - Sputnik Србија
Захтев из Јапана: Цели Курили нама! Стигао одговор Русије

„Ми их сматрамо као претњу територијалној целовитости и суверенитету Русије“, наводи се у коментару парламентарца, објављеном на сајту Државне думе.

Он је нагласио да такви „позиви наносе штету односима Русије и Јапана који се граде на принципима пријатељства, отворености и одсуства двојних стандарда“.

Володин је нагласио да покушаји да се ревидирају резултати Другог светског рата „неће ићи ни у корист Јапана, нити било кога другог“.

„Историја нас учи да ће лоше усвојене лекције из прошлости обавезно казнити лењивог ђака. Председник Комунистичке партије Јапана Казуо Шии као нико други у тој земљи треба да памти до чега могу довести реакционарне изјаве“, додао је председник Државне думе.

Председник Комунистичке партије Јапана Казуо Шии изјавио је да је најбржи начин да се врати јужни део Курила — затражити од Москве читав архипелаг, укључујући његов северни део. Он је назвао неправедним мировни споразум из Сан Франциска који је потписан након Другог светског рата, а којим је Токио изгубио Курилски архипелаг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала