Србија Малти упутила молбу за одлагање одлуке о српској деци

© www.mfa.gov.rsМинистарство спољних послова Србије
Министарство спољних послова Србије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министарство спољних послова Србије заказало је конзуларне консултације са Малтом за 27. јануар 2020. године, како би се пронашло решење за проблем породица из Србије чија деца не могу да добију боравишну дозволу због недовољних прихода родитеља.

Министарство спољних послова је саопштило да је преко Амбасаде Републике Србије у Риму, која на нерезиденцијалној основи покрива Малту, упознато са све учесталијим жалбама држављана Србије који бораве и раде у Републици Малти на третман породица са малолетном децом због недовољних прихода на годишњем нивоу, јавио је РТС.

Министарство наводи да је реч о унутрашњим прописима Малте који се односе на држављане свих држава које нису чланице ЕУ, а који су у надлежности органа задуженог за издавање боравишних дозвола.

Министарство спољних послова је од надлежних органа Малте затражило хитно обавештење о прописима којима је регулисан боравак на Малти, о процедури неопходној за регулисање ових питања, као и информације о евентуалним могућностима за решавање насталих проблема.

„Имајући у виду комплексност овог питања, Министарство спољних послова је раније већ иницирало конзуларне консултације са Малтом, како би се ово, али и друга питања, са малтешком страном размотрила и како би се пронашло решење. Ова иницијатива је прихваћена, па су конзуларне консултације заказане за 27. јануар 2020. године“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Србије.

Министарство је такође упутило молбу малтешким органима власти да размотре могућност одлагања доношења одлука у вези са овим питањима до обављања конзуларних консултација и решавања проблема.

На решавању овог питања је, како се наводи, ангажован и почасни конзул Републике Србије на Малти.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала