Победа на Малти: Српска деца остају са родитељима

© Sputnik / Милена ЦмиљанићМалта
Малта - Sputnik Србија
Пратите нас
Двадесет два детета српских држављана на Малти, којима је претио прогон, остаће на острву.

Након великог притиска јавности, медија и српске заједнице на Малти, дошло је до преокрета у причи о 22 детета из Србије, којима је претио прогон због, како су навеле власти, недовољних зарада родитеља.

Премијер Малте одржао је јутрос хитан састанак са министрима који су укључени у решавање овог проблема и донета је одлука о изузећу, сазнаје РТС.

То значи да ће 22 детета држављана Србије добити боравишне дозволе и остати на Малти.

Министарство спољних послова Србије - Sputnik Србија
Србија Малти упутила молбу за одлагање одлуке о српској деци

Ипак, како сазнајемо, родитељи су забринути да би ова одлука могла да буде кратког даха и страхују да ће малтешке власти поново почети да шаљу одбијенице.

Широка подршка јавности

Како смо раније писали, премијеру Малте била је предата петиција за останак деце. Петицију је за мање од 24 часа потписало 3.000 људи, а међу њима и бројне познате личности и малтешки надбискуп.

Подршку родитељима из Србије пружила је и бивша председница Малте Мари-Луиз Колеиро Прека, која је рекла да је згрожена због третмана малтешке администрације према недомицилној заједници.

Према малтешким законима, породице које потичу из трећих земаља (државе које су изван ЕУ), морају да зарађују најмање 19.000 евра годишње, плус 3.800 евра за свако дете. Ова сума не укључује бонусе или прековремени рад.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала