Швајцарци откривају: САД у бившој Југославији користиле снаге од којих је настала Ал Каида

CC BY 2.0 / The U.S. Army / Амерички војници
Амерички војници - Sputnik Србија
Пратите нас
Швајцарска обавештајна федерална служба објавила је документ у ком наводи да су Сједињене Америчке Државе у рату у бившој Југославији користиле исте оне паравојне снаге уз помоћ којих су претходно ратовале против Совјетског Савеза у Авганистану, пишу „Вечерње новости“.

Те снаге ће касније понети име исламистичке терористичке мреже Ал Каиде, а на истим темељима су се касније развиле и остале терористичке организације милитантних муслимана, као што је тзв. Исламска држава, наводи се у документима швајцарске службе, за које београдски дневник каже да су управо доспели на светло дана.

У документима се наводи да су политичка и медијска пропаганда, које су служиле као оквир за распарчавање бивше Југославије, у међувремену добро истражене.

Оно што ситуацију разликује од, рецимо, рата у Ираку, јесте чињеница да бројни медији и коментатори до данас настоје да одбране тадашње званичне верзије о околностима под којима се одвијао рат у бившој Југославији.

У документима се, између осталог, подсећа и на случај масакра на сарајевској пијаци „Маркале“, за који су првобитно биле оптужене снаге босанских Срба, док су касније у том, као и у неким наредним случајевима, официри мисије УН у Босни закључили да су злочин највероватније спровеле босанске војне снаге према сопственом становништву.

Швајцарци, како преносе „Новости“, указују на то да се у ратној стратегији овај захват назива „нападом под лажном заставом“.

У документима се наводи списак пропагандних примера којима су медији стварали оквир за рат у Југославији и којима су дубоко утицали на јавно мњење о суштини и карактеру тог сукоба.

Под таквим примерима се помињу „српски логор смрти Трнопоље“, „Маркале“, као и Сребреница, за коју се наводи да је „најтужнији врхунац рата у Босни“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала