Москва предлагала НАТО-у да одустане од војних вежби

CC BY-SA 2.0 / Flickr / NATO / Америчке војне снаге на војној вежби у Литванији
Америчке војне снаге на војној вежби у Литванији - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска страна је предлагала Северноатлантској алијанси (НАТО) да одустане од војних вежби у областима додира Русије и земаља савеза, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко у интервјуу за лист „Комерсант“.
„Предложили смо земљама НАТО-а да се договоре о смањењу нивоа војних вежби све док не прекину да их одржавају у областима додира Русије и земаља НАТО-а“, рекао је Грушко.

Према његовим речима, ради се пре свега о регионима Балтика и Црног мора, али НАТО једноставно никако није реаговао на тај предлог. То је за нас потпуно необјашњиво, јер, опет, Алијанса говори о важности деескалације“, нагласио је дипломата.

У случају да Алијанса ревидира односе са Русијом, Савет Русија-НАТО могао би да постане платформа за разматрање мораторијума на распоређивање ракета средњег и кратког домета, сматра Грушко.

Лансирање ракете из система Патриот  - Sputnik Србија
СТАРТ 3 за нови старт у односима Русије и САД

Грушко је подсетио да је Савет Русија-НАТО и створен у циљу заједничког откривања и процене безбедносних претњи за цео евроатлантски простор и предузимање мера за сузбијање тих претњи.

„Сада представници Алијансе стално изјављују да желе деескалацију, спречавање ситуације да једни другима погрешно схватамо намере и да се спрече опасни војни инциденти. Ко би се томе противио? Али контакти између амбасадора у оквиру Савета нису довољни за то. Потребан је редован свакодневни дијалог између војски. А њега нема“, оценио је Грушко.

Он је додао да се на сваких пола године начелник Генералштаба Оружаних снага Русије састаје са главнокомандујућим снага НАТО-а, али да то није довољно за прави рад и да је потребно да се у разговоре укључе експерти.

Председник Русије Владимир Путин предложио је раније увођење мораторијума на размештање ракета средњег и кратког домета у Европи и другим регионима, а свој предлог упутио је главним земљама Европе и Азије и разним међународним организацијама. НАТО је изјавио да предлог о мораторијуму „није кредибилан, јер игнорише реалност на терену“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала