Андрија Мандић током привођења - Sputnik Србија

Посланицима ДФ-а задржавање до 72 сата, почињу штрајк глађу

Пратите нас
Дан након усвајања спорног Закона о слободи вероисповести, страсти у Црној Гори се не смирују. У Никшићу је у поподневним часовима дошло до сукоба између грађана и полиције, док се у Тужилаштву у Подгорици саслушавају посланици ДФ-а. Андрији Мандићу, Милану Кнежевићу и Милуну Зоговићу одрђено је задржавање до 72 сата и они су започели штрајк глађу.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:42 27.12.2019
Полицајац из Никшића Милоје Шћепановић - Sputnik Србија
21:59 27.12.2019
20:44 27.12.2019

Посланик ДФ-а Славен Радуновић је казао да су Мандић и Зоговић одлучили да од данас штрајкују глађу.

20:24 27.12.2019
19:34 27.12.2019
19:21 27.12.2019
19:20 27.12.2019

Неколико стотина грађана Андријевице блокирало је вечерас око 18 часова магистрални пут Андријевица-Беране у мјесту Црвена Прла, у знак протеста због, како су саопштили, изгласавања Закона о слободи вероисповиести и хапшења челника Демократског фронта.

Блокада је трајала четрдесет минута, а прекинута је након интервенције полиције која је пристигла из Берана.

18:49 27.12.2019

Након што је посланику ДФ-а Милуну Зоговићу одређен притвор до 72 сата, на саслушању у Вишем државном тужилаштву налази се један од лидера ДФ-а Андрија Мандић.

Испред тужилаштва чекају посланици ДФ-а и неколико десетина грађана.

Испред тужилаштва чекају посланици ДФ и неколико десетина грађана. - Sputnik Србија
18:12 27.12.2019

Посланику Демократског фронта Милуну Зоговићу одређено је задржавање до 72 сата. Зоговић је приведен на саслушање нешто пре 16 часова.

16:13 27.12.2019

Један од лидера ДФ-а Небојша Медојевић оценио је да је у Скупштини Црне Горе касно синоћ спроведен државни удар, јер се, како је рекао, ни у једном парламенту проблеми не решавају бруталним хапшењем посланика.

„Јуче се десио преседан да полиција упадне у парламент. То је био директни покушај и реализација државног удара. Све конфликте у парламенту решава парламент кроз своје унутрашње контроле, само у Црној Гори то решава полиција бруталним хапшењем и привођењем. У парламенту је јуче спроведен прави државни удар, полицијском хунтом се решавају проблеми у парламенту“, поручио је Медојевић.

16:09 27.12.2019

Епископски савет Епархија Српске православне цркве у Црној Гори обавештава све свештенство, монаштво и верни народ Митрополије црногорско-приморске, Епархије будимљанско-никшићке, Епархије милешевске и Епархије захумско-херцеговачке да ће се, поводом изгласавања дискриминаторног Закона о слободи вероисповијести или уверења и правном положају верских заједница који је по свему уперен против Епархија Српске православне цркве у Црној Гори, чиме је погребено право и правда у Скупштини Црне Горе, на свим храмовима, на свака два сата, звонити заупокојена звона до Божића и да ће после вечерњих служби бити служен Молебан Пресветој Богородици који се служи у невољама и искушењима која снађу Цркву Божију и њене верне, стоји у саопштењу, преноси Светигора.

16:05 27.12.2019

Влада поздравља одлучност и пожртвованост службеника Управе полиције исказану током јучерашњег дана у Подгорици и другим градовима, саопштено је из црногорске Владе.

16:02 27.12.2019

Новоименовани амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић предао је данас у Министарству вањских послова Црне Горе копије акредитивних писама председника Србије.

Тим чином је Божовић започео своју дипломатску мисију у Црној Гори, саопштила је Амбасада Републике Србије у Подгорици.

16:00 27.12.2019

Из Основног државног тужилаштва саопштено је данас да ће посланици Демокоратског фронта (ДФ), Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Милун Зоговић, бити саслушани у својству осумњичених, након чега ће државни тужилац, како се наводи, одлучити о даљем поступању.

15:28 27.12.2019

За 16:00 часова заказано је саслушање посланика Демократског фронта (ДФ) Андрије Мандића, Милана Кнежевића и Милуна Зоговића.

Они су после узимања изјаве задржани у притвору, након што су синоћ, са осталим колегама из странке, ухапшени.

Посланици Демократског фронта (ДФ) Небојша Медојевић, Славен Радуновић, Милутин Ђукановић, Марина Јочић, Предраг Булатовић, Јован Вучуровић, Бранко Радуловић и Бранка Бошњак ушли су у зграду Основног суда, у склопу које је Основно државно тужилаштво.

Посланик ДФ-а Предраг Булатовић казао је да ће чекати испред зграде Основног суда до 16х када ће саслушати ухапшене посланике.

Радуновић је казао „Вијестима“ да су дошли да сазнају зашто не саслушавају њихове колеге већ их држе у притвору.

Скупштина Црне Горе синоћ је усвојила Закон о слободи вјероисповијести. Усвајању закона претходили су инциденти у Скупштини након одбијања амандмана Митрополије црногорско-приморске на предложени Закон о слободи вјероисповијести, које је у скупштинску процедуру ставио Демократски фронт. Након инцидента су ухапшене 22 особе — 18 посланика ДФ-а и још четири особе.

15:24 27.12.2019

Петорицу Барана полиција је привела у ноћи између четвртка и петка. У просторијама ЦБ Бар неколико сати су провели шеф клуба ОО ДФ, члан председништва Нове српске демократије, председник Црквене општине Бар у Бару Дејан Ђуровић, Ратко Ћипранић, Шћепан Јелић, Мило Масоничић и Стефан Лековић.

Ђуровић је у изјави за „Новости“ казао да није постојао разлог за његово привођење.

„У ЦБ Бар задржали су ме шест сати током којих са мном није обављен разговор. Не знам који је разлог, због чега сам приведен, изузев ако није због интензивне телефонске комуникације са председником Мандићем (Андрија). Ако су ухапсили и Мандића и мене због одбране Црногорско-приморске Митрополије мој одговор на то је цитат из ’Горског вијенца‘: Свак је рођен да по једном мре, част и брука живе за довијека“, казао је Ђуровић кога је полиција, како наводи, привела око 20 часова, а пуштен је у раним јутарњим сатима.

15:15 27.12.2019

Посланик опозиционог Демократског фронта Славен Радуновић поручио је данас да Закон о слободи вероисповести, који је усвојила Скупштина Црне Горе, „неће проћи“.

Радуновић на прес конференцији није навео како намеравају да осујете у пракси тај закон, а то је образложио речима да неће да доведу у питање своје планове:

„Уважавамо интерес јавности и медија, планови нису тајни и није да их немамо, али, како нас прате и прислушкују, било какво јавно експонирање би само отежало посао у том смислу“, навео је Радуновић.

15:12 27.12.2019

Патријарх Иринеј позвао је данас власт у Црној Гори, посебно припаднике Министарства унутрашњих послова, да одмах престану са бруталним терором над Српском православном црквом (СПЦ), њеним свештенством и верним народом и затражио да из затвора одмах неизоставно буду ослобођени народни посланици Мандић, Кнежевић и Зоговић.

15:00 27.12.2019

Управа полиције је тврди да нико од њених припадника синоћ није претукао епископа диоклијског Методија.

„Нетачни су наводи Митрополије црногорско-приморске (МЦП) да је полиција претукла Преосвећеног Епископа диоклијског Методија“", наводи се у саопштењу Управе полиције.

13:57 27.12.2019

Митрополија црногорско-приморска саопштила је данас да се захваљује директору Опште болнице у Пљевљима Едуару Лаловићу што је, како наводе, потврдио њихово писање да је на мосту на Ђурђевића Тари било повријеђених учесника протеста који су примљени у пљеваљску болницу.

„И то не двојица, него тројица плус један полицајац, што је јавности дао прецизне информације о каквим повредама се ради и благодаримо Господу што су у питању лакше повреде. Наши извори су рекли да се ради о повредама кука и кључне кости, али, наравно, ми нисмо здравствена установа да бисмо могли стручно утврдити какве су повреде у питању“, наводи се у саопштењу МЦП.

13:51 27.12.2019

Припадници интервентне јединице Центра безбедности Будва налазе се на кружном току на улазу у Будву, преносе „Вијести“.

Њима руководи командир ЦБ Слободан Ковачевић. Са панцирима, кацигама и опремом за деловање у случају демострација, специјалци ће спречити било какве блокаде саобраћајница у граду.

13:41 27.12.2019

Опширније о метежу у Скупштини Србије читајте у посебном тексту.

13:26 27.12.2019

Члан Председништва Покрета Метла 2020 и председник Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић пружио је подршку ухапшеним посланицима Демократског фронта (ДФ), наводећи да су они спасили част Црне Горе.

„Посланици ДФ Андрија Мандић, Славен Радуновић, Милан Кнежевић и сви други су мушки и часно говорили и боре се за српску цркву и част. Мило Ђукановић ће платити цену свог антисрпског деловања, овако или онако“, рекао је Јовановић, гостујући на телевизији Хепи.

Он је додао да је „потпуно лудило“ да СПЦ у Црној Гори данас мора да доказује да су њени храмови они које су градили Немањићи.

„Власт у Црној Гори се годинама уназад антисрпски понаша. Овај закон је увертира, предворје за отимање храмова СПЦ. Не можете толико да фалсификујете историју, језик“, истакао је лидер ДСС.

13:20 27.12.2019
Александар Вулин - Sputnik Србија

Режим Мила Ђукановића срља у грађански сукоб и ради од момента када је 1999. почео да подржава НАТО агресију против СРЈ, каже министар одбране Александар Вулин.

„Режим Мила Ђукановића се одржава тако што своју вредност показује као инструмент антисрпске политике, одржава се у Црној Гори и у милости странаца тако што себе кандидује да против Србије и Срба увек уради нешто што ни најгорем непријатељу не би пало на памет“, рекао је данас Вулин пред посланицима Скупштине Србије.

„И не можете да не будете забринути“, констатовао је, али и поручио да се не сме урадити ништа што ће угрозити Србе у Црној Гори.

Каже да би њему најближе било да прекинемо све дипломатске односе са Црном Гором, али се пита шта ће бити са Србима у Црној Гори, те констатује да то не смемо да урадимо.

„Не смемо да допустимо да Срби у Црној Гори буду оптужени да су продужена рука било кога споља. Оно што сматрам да требамо и морамо да урадимо то је да одмах позовемо црногорског амбасадора да нам појасни шта се тамо дешава, да инсистирамо у свим међународним организацијама као што су Савет безбедности или институције ЕУ, па и невладине организације и форуми који се баве људским и верским правима, да се изјасне о овоме што се дешава“, рекао је министар Вулин.

13:05 27.12.2019

Демократска партија социјалиста (ДПС) саопштла је да најоштрије осуђује „насилничко и хулиганско понашање посланика Демократског фронта (ДФ) који су синоћ у Парламенту изазвали вандалски инцидент незапамћен у црногорској историји“.

„Они су под изговором одбране Српске православне цркве (СПЦ) и интереса српског народа у Црној Гори, још једном приказали своје право лице, бирајући уцене и насиље за постизање циљева своје назадне политике, у покушају да примитивизмом, агресијом, мржњом и ратничком реториком унизе црногорске институције, и блокирају доношење Закона о слободи вјероисповијести. Уствари, заједно са СПЦ у Црној Гори, као много пута до сада, показали су се као историјски превазиђени рестлови ретроградног, агресивног великосрпског национализма“, саопштили су из ДПС.

12:49 27.12.2019
Милорад Додик  - Sputnik Србија

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да Закон о слободи вероисповести , који је рано јутрос усвојила црногорска скупштина, не служи на част држави која говори да се залаже за права свих својих грађана, јер је текст закона дискриминаторски за Цркву, која окупља највећи број верника у Црној Гори.

„С обзиром да Црна Гора има уговоре и са Католичком црквом и исламском и јеврејском заједницом, не могу се отети утиску да је овај закон писан и усвојен само да се нанасе штета Српској правослваној цркви (СПЦ). Због чега се црногорска власт определила за овакав корак није јасно, посебно ако се зна да је Закон директно уперен против Митрополије црногорско-приморске, која је ту исту државу створила“, истакао је Додик.

Српски члан Председништва БиХ нагласио је да је народ Републике Српске и данас уз браћу у Црној Гори и биће уз њих и у њиховој борби да се ова неправда исправи.

„Са места српског члана Председништва БиХ искористићу све своје међународне контакте да својим саговорницима укажем на неправду која је овим дискриминаторским законом нанесена СПЦ у Црној Гори“, поручио је Додик.

12:45 27.12.2019

Клуб одборника Демократа Подгорице саопштио је да неће присуствовати данашњој седници скупштине Главног града.

Додају да је Подгорица јуче била под полицијском опсадом.

„Власт која силом усваја законе не да није демократска него је што је још горе отуђена од народа. Актуелна власт је одавно таква и на то смо безброј пута указивали. И у овој ситуацији када власт законом жели да дели и свађа позивали смо да разум надвлада жељу последњег европског диктатора да нас поново посвађа и подели. После свега што се јуче по Црној Гори дешавало онај ко жели мир и слогу у Црној Гори требао је повући овај пре свега неуставни закон. Срамно је истрајавати по сваку цену па чак и под окриљем ноћи усвајати овакве законе као што су то урадили посланици владајуће већине, само да би се задовољила потреба једног диктатора да своју власт чува изазивањем раздора и мржње“, закључено је.

12:38 27.12.2019

Одборници Социјалистичке народне партије (СНП) у Скупштини Подгорице напустили су данашњу седницу локалног парламента, саопштио је данас Богдан Божовић, одборник СНП у Скупштини Главног града.

Он је рекао да одборници СНП-а и целокупна СНП, остају привржени Митрополији црногорско-приморској и дају пуну подршку њој и ухапшеним опозиционим посланицима који су у раним јутарњим часовима приведени без претходног скидања имунитета.

Одборник ДФ-а у Скупштини Главног града Миодраг Бешовић је поручио да ће и поред хапшења њихових лидера наставити са борбом за Црну Гору Петровића, након догађаја синоћ у државном парламенту.

Бешовић је поручио да „ако сте мислили да сте синоћ извели онолику војску, полицију и наоружање и репресијом довели до тога да читава Црна Гора буде на ивици хаоса и ако сте мислили да је с тим све решено, нисте у праву“.

12:31 27.12.2019

Након молебана у Никшићу, протојереј Миодраг Тодоровић замолио је грађане да се у миру разиђу.

Подсетио да су Ђурђеви ступови некад били Рашка, Никшић Херцеговина, „данас је то Црна Гора, а шта ће бити сутра видећемо али свуда остаје дух божји“.

Он је казао да овако окупљени у цркви Св. Василија и око њега смо најближи једни другима.

„Доносили су многи законе. Није ово нешто ново за цркву божију. Али ово може бити шанса за нас и за те људе који су дигли руку за тај закон да се замисле и виде какво је ово време. Како каже апостол Павле вером ходимо и живимо. Тако и ми треба да радимо да се не бојимо суда времена. Немојмо дозволити да нас време избрише и да будемо слуге пролазности“.

12:27 27.12.2019

Борис Малагурски најавио је нови филм, који ће, како каже, раскринкати фалсификовање историје у братској Црној Гори. Свет мора да сазна истину, закључује он.

12:19 27.12.2019

Ево како је гласио амандман Митрополије црногорско-приморске на чланове 62, 63 и 64, који су били најпроблематичнији:

Чланови 62, 63 и 64 Предлога закона бришу се и додаје нови члан 62 који гласи:

„Имовинско-правни спорови између Црне Горе и вјерских заједница у погледу вјерских објеката и земљишту који су настали до 1. децембра 1918. године искључиво се могу рјешавати пред надлежним судовима у парничним поступцима у складу са ратификованим међународним уговорима, Уставом Црне Горе, Законом о својинско-правним односима, Законом о државном премјеру и катастру непокретности и другим релевантним прописима.
Поступке ће у име Црне Горе водити Заштитник имовинско-правних интереса Црне Горе”.

12:17 27.12.2019

Епископ диселдорфски и целе Немачке Григорије уверен је да српски народ у Црној Гори врло добро зна шта је Црква, на каквим је темељима израсла, чија је и како се за њу и њена добра треба борити.

Коментаришући усвајање Закона о слободи вероисповести у црногорском парламенту, владика Григорије је рекао да се свештенство и народ у Црној Гори понашају за сваку похвалу с обзиром на неправду која им се брутално наноси.

„Може се рећи да су на висини јеванђеља, доследни начину на који се Црква вековима суочава са неправдом“, рекао је владика Григорије за Срну, пренела је РТРС.

12:14 27.12.2019
Скупштина Црне Горе дан након изгласавања Закона о слободи вероисповести - Sputnik Србија
12:13 27.12.2019

Стигло је и саопштење црногорске полиције о синоћњим догађајима. Да ли у овим речима има цинизма? 

12:11 27.12.2019

Посланици Демократског фронта (ДФ) Милун Зоговић, Андрија Мандић и Милан Кнежевић задржани су у полицији.

По оцени тужилаштва, Зоговић је осумњичен за напад на службено лице у вршењу службене дужности, а Мандић и Кнежевић за спречавање службеног лица у вршењу службене дужности.

Свој троијици се на терет ставља да су напали односно спречавали да ради Ивана Брајовића.

12:10 27.12.2019

Око 200 особа присуствује молебану у храму Светог Василија у Никшићу, преносе „Вијести“.

Окупљање је почело око 11 часова. Протојереј Миодраг Тодоровић почео је обраћање речима из акатиста Св. Василију Острошком: „Свети Василије Остроски, божји угодниче помози свина па и мени грешноме“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала