Храм у Подгорици препун на молебану - Sputnik Србија

Црна Гора уживо: Грађани протестовали, подршка из Србије и Српске /видео/

Пратите нас
Грађани Црне Горе мирним протестом изразили су и вечерас своје незодовољство усвајањем Закона о слободи вероисповести. Одмерено и достојанствено својим окупљањима пружили су подршку свештенству и још једном послали поруку да неће дозволити отимање светиња. Подршка браћи стигла је и из градова Србије и Републике Српске.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:52 30.12.2019
Центар Безбедности у Подгорици. Подршка Марку Милачићу - Sputnik Србија
20:36 30.12.2019

20:19 30.12.2019

19:49 30.12.2019
Верници на молебану испред Храма у Подгорици - Sputnik Србија

Свештеник је након молебана позвао вернике у Подгорици да не шетају улицама јер има информацију да би током шетње могло доћи до инцидента за шта би касније била оптужена Митрополија.

18:17 30.12.2019

18:16 30.12.2019

15:47 30.12.2019

Лидери опозиционог Демокатског фронта (ДФ) оптужили су данас председника црногорског парламента, Ивана Брајовића, да стоји иза њиховог хапшења у петак у зору, током седнице на којој је усвојен Закон о слободи вероисповести.

Тврде и да су у сва дешавања у Скупштини умешане и стране службе, које су, кажу, ушле у владу, парламент и делове опозиције.

„О томе смо данас хтели да разговарамо на седници Одбора за безбедност, али челни људи полиције, АНБ и Министарства одбране нису смели да дођу“, казао је Булатовић, пренеле су подгоричке Вијести.

12:52 30.12.2019

Како Врховно државно тужилаштво није по службеној дужности покренуло
поступак против министра правде у Влади Црне Горе, одбрана др Душка Кнежевића информише јавност да смо против министра правде Зорана Пажина поднели кривичну пријаву ВДТ у Подгорици, због извршења кривичног дела изазивање националне расне и верске мржње из члана 370 став 4 Кривичног законика Црне Горе, саопштио је адвокат Здравко Ђукановић.

Кривична пријава је поднета због тешке увреде упућене у Скупштини Црне Горе српском народу.

„Кривично дело Пажин је извршио 26.12.2019. приликом уводних излагања образлажући закон о слободи вероисповести, којим се de factо отима имовина СПЦ у Црној Гори. Он је тешко увредио српски народ, назвавши га „великосрпским националистима“, подстичући јавно насиље и мржњу према српском народу“, казао је Ђукановић, преноси ИН4С.

То је учинио, додаје он, као министар правде Државе Црне Горе, злоупотребом положаја.

„Министар правде је ово кривично дело учинио као представник највише власти у Црној Гори и на најгрубљи начин злоупотребио положај и функцију коју врши, јер је конкретно реч о најтежем квалификованом облику овог кривичног дела“, рекао је Ђукановић.

12:36 30.12.2019

Полицијски старјешина Далибор Живковић повређен је приликом блокаде саобраћаја на кружном току на Цијевни.

Према информацијама "Вијести" у тренутку када је полиција дошла да интервенише, окупљени су их засули каменицама, када је Живковић, незванично, и погођен у главу. Њему се указује помоћ у Ургентном блоку Клиничког центра Црне Горе.

Саобраћај је кратко био у прекиду, а полиција трага за особама које су повредиле полицијског старешину.

12:04 30.12.2019

Посланици опозиционог Дeмокртског фронта (ДФ) напустили су данашњу седницу Одбора за одбрану и безбедност црногорске скупштине, јер се нису појавили ни министар унутрашњих послова, ни директори Управе полиције и Агенције за националну безбеднос (АНБ).

Андрија Мандић и Предраг Булатовић напустили су седницу Одбора за одбрану и безбедност на којој се иза затворених врата разговара о хибридним претњама држави.

Мандић је најавио да ће након седнице парламентарног одбора одржати конференцију за новинаре, пренеле су подгоричке Вијести.

11:55 30.12.2019
Миодраг Дака Давидовић - Sputnik Србија

Срби у Црној Гори победили су Турке, па ће, нема никакве сумње победити и Мила Ђукановића. У овој борби даћемо ако затреба и своје животе, али светиње никада и никоме нећемо дати, казао је највећи добротвор Српске православне цркве у Црној Гори, Миодраг Дака Давидовић.

На Даку Давидовића је пре 20 дана покушан атентат, док је био у друштву владике Јоаникија, у београдском хотелу „Краун плаза“.

Давидовић оцењује да је овај Закон о слободи вероисповијести највећа трагедија Срба у Црној Гори. Он је нагласио да у борби за светиње нема одустајања, преноси ИН4С.

„Знам да ће наш народ страдати, али ће страдати за Христа. То је најбогоудније страдање за сваког православног хришћанина, а посебно Србина. Наш народ и Црква су били 500 година под Турцима, а све је то наш народ издржао и победио“, казао је Давидовић и додао:

„Победиле су наша саборност, свест и Света апостолска црква. Од оне ноћи од кад је тај несрећни закон донет, па све док је света и века, преостаје нам да се боримо. Време нам сада не значи ништа. Да ли ће трајати дан или два, или два или три месеца, то уопште није важно, борићемо се колико треба. Наше светиње ће бити враћене, у то нема сумње, поручио је Давидовић.

Он је такође истакао, коментаришући случај полицајца Милоја Шћепановића, који је после 30 година напустио стални посао јер није хтио да бије своје суграђане, да у полицији има још много Шћепановића.

„У полицији Црне Горе, има још много Шћепановића. Морамо знати да су ти људи уцењени, да је то њихова кора хлеба, и да постоји бојазан у њиховим главама да ће се десити нешто лоше. А ништа се неће десити. Сви ће бити спасени пред Богом и људима, ако се буду понашали као Шћепановић“, поручио је Давидовић.

11:45 30.12.2019

Кошаркашки клуб „Будућност Воли“ саопштио је да очекује да се вечерас одигра дерби АБА лиге против Црвене Звезде.

"КК "Будућност Воли ће" се за победу борити на терену. КК „Будућност Воли“ има довољно искуства када су у питању игре које ни на који начин не припадају спортском терену", саопштио је подгорички клуб.

Нико од званичника београдског клуба није дао изјаву, а најављено је званично саопштење.

"Очекујемо Црвену Звезду у Морачи, на утакмици у 18 часова. „Будућност Воли“ ће се борити за победу и останак на првом месту на табели АБА лиге", поручили су из Будућности Воли.

11:32 30.12.2019

Након што је велики број вјерника у граду под Требјесом присуствовало молебану у храму Светох Василија Острошког а након тога се мирном шетњом упутили према родној кући Мила Ђукановића, службеници никшићке полиције почели су јутрос да позивају грађане на саслушање.

Тако је, позив да се јави у станицу полиције јутрос добио Никшићанин Лука Самарџић. Он се позива да се одмах одазове позиву ради обављања информативног разговора, пренео је ИН4С.

Километарска колона Никшићана упутила се синоћ из центра гарда да искажу свој протест усвајању Закона о слободи вероисповести демонстрирајући своје незадовољство испред куће Мила Ђукановића.

Уз повике „Мило лопове, не дамо светиње!“ демонстранти су дошли до куће коју чувају јаке полицијске снаге.

Полиција је такође позвала на информативни разговор и Веска Пејака, координатора покрета Алтернатива.

11:29 30.12.2019

Митрополија црногорско-приморска саопштила је да не подржава насиље демонстраната према полицији, али ни примену силе наоружаних полицијских службеника, са бројним средствима принуде - према демонстрантима.

"Који су ових дана привођени чак и кад су учествовали у потпуно мирним протестима. Тамо где је, нажалост, било напада на полицију, то ни на који начин није подстрекивано нити подржавано од стране свештенства наше Цркве. Полиција би у таквим случајевима кад неодговорни појединци направе неки изгред (као ноћас испред Храма у Подгорици) требало да буде одговорнија од таквих појединаца и да има у виду да се у Храму и око њега дешава мноштво активности у којима учествују и деца, којих је и данас тамо било током њихове интервенције", саопштено је из Митрополије.

Саопштили су да не прихватају било какву одговорност за инциденте.

"Све што се дешава је плод чињења оних који су презрели став Цркве, а тиме и вољу већинског верног народа Црне Горе".

Цетињски манастир - Sputnik Србија
11:25 30.12.2019

Синдикат Управе полиције апеловао је на Митрополита црногорско-приморског Амфилохија да осуди нападе на полицију и позове грађане на мир наводећи да немири никоме не доносе добро.

Синдикат је осудио нападе на полицијске службенике на кружном току у близини аеродрома Подгорица, наводећи да су огорчени хулиганским понашањем појединаца који су, у покушају да блокирају саобраћајницу правећи барикаде, напали полицијске службенике у вршењу редовних задатака, преноси РТЦГ.

"Исти ти појединци се позивају да су верници а у ствари су примитивци који немају никакве везе са вером", каже се у саопштењу.

Наводи се да то није први случај у последње време да полицијски службеници трпе притиске од појединаца, који их на све начине покушавају испровоцирати и изазвати њихову реакцију, што би за последицу имало немире а што и јесте њихов крајни циљ.

Синдикат је апеловао на свештенство Митрополије црногорско-приморске да позове на мир и слогу међу грађанима Црне Горе и поручио да и међу полицијом има пуно верника који часно и професионално раде, ни мало лак посао.

11:21 30.12.2019

Председник Општине Будва Марко Бато Царевић позвао је све грађане и вернике Будве да се вечерас у 18 часова окупе испред староградске цркве Света Тројица где ће бити одржан молебан, а након тога се кренути у протесну шетњу.

"Позивам све верујуће суграђане да дођу, служиће се молебан. Да Протесном шетњом, као и у свим другим градовима и ми у Будви искажемо незадовољство према Закону о слободи вероисповести”, казао је Царевић.

Протестна шетња биће до манастира Подмаине, а окупљање ће бити пријављено полицији и неће бити блокада саобраћајница.

Манастир Подмаине - Sputnik Србија
11:06 30.12.2019

“Доношење оваквог закона не служи на част и благослов ни онима који су га предложили, ни онима који су га изгласали и прогласили и тиме су сви они који су православни, са жаљењем констатујемо, сами себе искључили из Православне Цркве, те су стога одлучени од Светих Тајни и налажемо нашем богољубивом свештенству да им, по ријечима Светог Петра Цетињског, „никаквога посла црковнога“ не обавља, до њиховог покајања, за које се молимо“, стоји у саопштењу Епископског савјета.

10:38 30.12.2019

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић осуђује нападе на полицијске службенике. Он је позвао надлежне органе да без одлагања процесуирају и казне оне који нападају полицајце који чувају ред и мир.

Један полицијски службеник повређен је синоћ када су га демонстранти који су блокирали кружни ток према Аеродрому Подгорица, погодили каменицом у главу, док су тројица његових колега лакше повређени.

"Држава ће пружити пуну подршку свим припадницима полиције Црне Горе, који часно носе полицијску униформу и раде тежак и ризичан посао", казао је Нухоџић.

Министар је позвао надлежне органе да без одлагања процесуирају и казне оне који нападају полицајце који чувају ред и мир.

10:24 30.12.2019

Министарство спољних послова најоштрије осуђује вандалске чинове испред просторија амбасада Црне Горе у Београду и Љубљани и Генералног конзулата у Сремским Карловцима, саопштено је из тог Владиног ресора. Из Министарства су додали да је ниво заштите објекта Амбасаде подигнут на други степен.

Министарство спољних послова најоштрије осуђује вандалске иступе почињене 27, 28. и 29. децембра испред просторија амбасада Црне Горе у Републици Србији и Републици Словенији и Генералног конзулата у Сремским Карловцима.

"Поводом исписивања графита увредљиве садржине испред објеката Амбасаде Црне Горе у Београду и Генералног конзулата у Сремским Карловцима, те протеста одржаних у Београду, којом приликом је дошло до покушаја спаљивања црногорске заставе, Амбасада је реаговала правовремено и предузела одговарајуће мере, након чега су припадници МУП-а Републике Србије дошли на лице места и извршили увиђај, и били ангажовани у циљу обезбеђења сигурности Амбасаде", саопштено је из Министарства.

Припадници МУП-а Србије информисали су амбасаду да ће случај доставити надлежном тужиоцу на даље поступање.

"Министарство спољних послова осуђује покушај паљења заставе као непримерен чин и покушај скрнављења државних симбола сусједне и пријатељске државе", наводи се у саопштењу, преноси РТЦГ.

Поводом отуђења табле са натписом Амбасаде Црне Горе у Републици Словенији, акта почињеног од стране непознатог лица 28. децембра, Министарство информише да су такође промптно предузете све одговарајуће мере и радње, а сходно законским процедурама.

"Службеници Управе полиције узели су доказе са лица места и о даљем току истраге ће нас благовремено обавештавати. У међувремену, сходно релевантним проценама безбедносних служби, ниво заштите објекта Амбасаде подигнут је на други степен", наводи се у саопштењу.

Поводом ових случајева у току је редовна комуникација са надлежним органима Републике Србије и Републике Словеније.

Протест испред амбасаде Црне Горе у Београду. - Sputnik Србија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала