Лавров Помпеу: Убиство иранског генерала — грубо кршење међународног права

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров током телефонског разговора са државним секретаром САД Мајком Помпеом нагласио је да је убиство иранског генерала Касема Сулејманија грубо кршење међународног права, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

„Разговарано је о ситуацији у вези са убиством команданта Снага за специјалне намене иранског Корпуса чувара Исламске револуције Касема Сулејманија током напада на аеродром у Багдаду“, саопштили су у МИП-у Русије.

Лавров је нагласио да када једна држава-чланица УН ликвидира лице друге државе-чланице УН на територији треће државе-чланице УН то представља грубо кршење принципа међународног права и заслужује осуду.

Елитни одред Кудс, на чијем челу се већ 15 година налази генерал Сулејмани, ударна је песница спољне политике Ирана, нешто као ЦИА и руски ГРУ заједно, броји око 30.000 бораца. Он се бави обавештајном делатношћу и извођењем војних операција у иностранству. Од 1979. године бавио се извођењем диверзантских акција против непријатеља Ирана као и ширењем спољнополитичког утицаја на Блиском истоку.  - Sputnik Србија
Иран: Убиство Сулејманија — највећа стратешка грешка Америке

Руски министар је позвао Вашингтон да прекине незакониту употребу силе и да решава проблеме за преговарачким столом.

„Руски министар је указао да је овај корак САД праћен тешким последицама за мир и стабилност у региону и да не помаже у напорима за трагање за решавањем сложених проблема који су се накупили на Блиском истоку. Напротив, то води ка новој спирали ескалације“, истакли су у МИП-у Русије.

Пентагон је јутрос потврдио да је ирански генерал Касем Сулејмани убијен и да је операција изведена по налогу америчког председника Доналда Трампа. Ирански генерал је убијен током напада на аеродром у Багдаду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала